Bugetul Consiliului National al Audiovizualului (CNA) a primit marti aviz favorabil din partea Comisiilor de cultura si media ale Parlamentului, cu o suplimentare de 50.000 de lei. Amendamentul a fost propus de presedintele Comisiei senatoriale de cultura, Georgica Severin, din cei 50.000 de lei 15.000 de lei urmand sa acopere cheltuielile de personal si 35.000 de lei, cheltuielile de intabulare.
Potrivit proiectului de buget, CNA avea alocata pentru 2015 suma de 8,015 milioane de lei, cu 7% mai putin decat in 2014.
„Daca aveti cum sa comparati cu ceea ce am avut in 2014, bugetul aprobat, o sa va rezulte o diminuare a propunerii de proiectie bugetara pe 2015 cu 7%. Suntem in fata dumneavoastra ca va sa solicitam sprijin doar de o ajustare in plus cu 6%, nu cat ne-a fost dat jos”, a spus presedinta CNA, Laura Georgescu.
Ea a mentionat ca printre motivele acestei cereri se numara atat asigurarea drepturilor salariale, cat si cheltuielile legate de sediu sau campania de comunicare privind trecerea la digitalizare.
„La cheltuielile de personal nu reusim sa asiguram drepturile salariale cuvenite personalului CNA, in cuantum de 144 de posturi bugetate, aprobate de minister. Probabil, dintr-o comunicare defectuoasa (…), ultimii doi membri care au facut posibila functionarea Consiliului au fost numiti pe 3 decembrie si a durat pana si-au luat posturile in primire si am putut sa trecem acest buget care necesita aprobarea Consiliului. Avem o alta majorare, de 224.000 de lei, la ‘Bunuri si servicii, care nu inseamna decat sa ne putem achita cheltuielile de sediu — CNA functioneaza pe doua etaje ale unei cladiri care este in proprietatea Parchetului General—, la care se adauga o obligatie asumata dintr-o hotarare de guvern din 2013, respectiv campania de comunicare de trecere la digitalizare. Si nu facem altceva decat sa va mai cerem 40.000 de lei pentru conservarea bazei de date a licentelor. Intr-un cuantum cu totul de 520.000 de lei. Adaugam acesti 520.000 de lei la ceea ce avem acum aprobat si suntem in continuare sub ceea ce ni s-a aprobat pe 2014″, a explicat Laura Georgescu.
„Pledez pentru scaderea bugetului CNA”, a spus vicepresedintele Comisiei pentru cultura si media din Senat, democrat-liberalul Emil Marius Pascan, care a criticat in termeni duri conducerea CNA, pentru „scandalurile la varf„. „Prin urmare, eu cred ca s-a taiat putin”, a mai spus Pascan.
Presedintele Comisiei pentru cultura, arte, mijloace de informare in masa a Camerei Deputatilor, liberalul Gigel Stirbu, i-a reprosat Laurei Georgescu faptul ca a adus amendamentele la inceputul dezbaterii si a anuntat ca va vota impotriva acestora.
De asemenea, Stirbu a intrebat-o pe Laura Georgescu daca s-a mai gandit la demisia din functia de presedinte al CNA.
Sursa: Agerpres