Apetitul mondial pentru aur in trimestrul al treilea a atins cel mai scazut nivel din ultimii cinci ani, in conditiile in care cumparatorii din China si-au redus achizitiile cu o treime, arata cel mai recent raport al Consiliului Mondial al Aurului (WGC) publicat joi.
Cererea totala de aur in perioada iulie-septembrie 2014 a scazut cu 2,5% in ritm anual pana la 929,3 tone, cel mai scazut nivel inregistrat dupa trimestrul patru 2009. In trimestrul al treilea cererea globala de aur pentru bijuterii, cel mai mare domeniu de consum pentru metalul galben, a scazut cu 4% pana la 534,2 de tone. De asemenea, achizitiile globale de lingouri si monede de aur au scazut cu 21% pana la 245,6 tone. Bancile centrale din intreaga lume au adaugat 92,8 tone la rezervele lor de aur in trimestrul al treilea, cu 8,6% mai putin decat in perioada similara a anului trecut. Chiar daca este in scadere achizitiile de aur ale bancilor centrale au inregistrat al 15-lea trimestru consecutiv de crestere.
Pe piata din China, care anul trecut a fost cel mai mare consumator mondial, consumul de bijuterii de aur a scazut cu 39% in timp ce investitiile in lingouri si monede de aur au scazut cu 30%. In total, cererea de aur a consumatorilor chinezi a scazut cu 37%. In aceste conditii, India a redevenit cel mai mare consumator mondial de aur, cumparand 225,1 tone de bijuterii, lingouri si monede de aur in trimestrul al treilea, fata de 182,7 tone in cazul Chinei.
‘Estimarile noastre pentru intregul an sunt aceleasi atat pentru India cat si pentru China. Ne asteptam ca in ambele tari cererea de aur sa fie undeva intre 850-950 de tone. Ambele tari raman pilonii cererii mondiale de aur’, a declarat directorul de studii de piata de la WGC, Alistair Hewitt.
Cererea de aur a crescut vertiginos dupa criza financiara din 2008 pe masura ce investitorii s-au orientat spre valorile de refugiu. In anul 2011 cererea mondiala de aur a atins varful de 4.702 tone insa anul trecut a coborat la 4.080 tone. Aceasta in conditiile in care pretul aurului a scazut cu 28% anul trecut si in acest an a inregistrat o noua scadere de 3,3%. Consiliului Mondial al Aurului se asteapta insa ca in acest an cererea de aur sa se stabilizeze, undeva la 4.000-4.100 de tone.
Sursa: Agerpres