Euro s-a depreciat luni fata de dolar aproape de cel mai redus nivel din ultimii noua ani, investitorii estimand ca Banca Central Europeana va adopta masuri de relaxare cantitativa. Euro a scazut la 1,18605 dolari pe unitate, cel mai redus nivel din mai 2006. Vineri, euro s-a tranzactionat la 1,1955 dolari.
Intr-un interviu acordat cotidianului financiar german ‘Handelsblatt’, presedintele BCE, Mario Draghi, a afirmat ca in prezent riscul ca Banca Central Europeana sa nu-si indeplineasca obiectivul de mentinere a stabilitatii preturilor in zona euro este mai ridicat decat in urma cu sase luni.
‘Pietele financiare au inteles din aceasta declaratie ca Mario Draghi este pregatit sa adopte masuri de relaxare cantitativa’, a explicat analistul Shin Kadota, de la Barclays in Tokyo. Economistii se asteapta ca datele ce vor fi publicate miercuri sa arate ca rata anuala a inflatiei in zona euro a incetinit la 0,1% in decembrie, pe fondul scaderii preturilor la energie, mult sub tinta de inflatie a BCE fixata la sub 2%. Ar fi pentru prima data din 2009 cand se ajunge la acest nivel scazut.
Aceste date ar putea determina BCE sa adopte masuri de relaxare cantitativa la prima reuniune de politica monetara din acest an, in 22 ianuarie. De asemenea BCE va fi sub presiune pentru a implementa mai multe masuri de politica monetara, dupa ce studiile recente arata o incetinire a cresterii activitatii economice in Europa si Asia.
Pretul titeiului, care a scazut cu peste 50% fata de iunie 2014, a afectat multe companii energetice. La bursa ICE Futures din Londra, cotatia barilului de petrol Brent cu livrare in luna februarie a scazut luni la 55,86 dolari, cel mai redus nivel din ultimii cinci ani si jumatate.
Luna trecuta, guvernatorul Bundesbank, Jens Weidmann, a avertizat ca masurile de relaxare cantitativa ar putea sa nu functioneze in Europa. ‘Nu poti aplica pur si simplu aceeasi formula care s-a bucurat de succes in SUA sau in Japonia’, a afirmat Weidmann la o conferinta desfasurata in Frankfurt, comentand perspectiva adoptarii unor noi stimulente monetare, cum ar fi achizitionarea de obligatiuni guvernamentale.
‘In SUA, exista un stat centralizat care emite obligatiuni sigure, garantate. Nu avem aici un astfel de stat centralizat’, a declarat guvernatorul Bundesbank, care a avertizat ca unele state ar putea fi descurajate sa mai adopte reforme daca ar obtine imprumuturi prea ieftine.
Sursa foto: Agerpres
Sursa: Agerpres