In aceasta zona, proprietarii de vii se pregatesc cu mult timp inainte de recoltatul strugurilor, iar in ziua suretiului gazda isi invita rudele, prietenii sau vecinii in claca.
Reteta fabricarii vinului nu pare complicata la prima vedere. Strugurii trebuie prelucrati imediat dupa cules, pentru a nu intra in fermentatie si a nu se oteti, astfel incit calitatea vinului sa fie diminuata.
Dupa zdrobire, mustul si boabele sfarimate se trec in lin, pentru scurgerea libera a mustului. Fermentatia mustului se face in vase de lemn, de sticla (damigene 10-25-50 litri) sau din materiale plastice (bidoane si butoaie), folosindu-se drojdia. Efectul de saracire (imputinare) a mustului in drojdii naturale este sporit prin folosirea bioxidului de sulf in procesul de limpezire.
Titlu din ziar:
La suretit in Tara Chioarului
Sursa: Glasul Maramuresului
Sursa: Alina Talpos