Copii din două case de tip familial din municipiul Baia Mare au fost vizitati in pragul noului an scolar de Preasfințitul Părinte Iustin, episcopul Maramureșului și Sătmarului. Este prima vizită a unui episcop la casele de tip familial din județ. Preasfințitul Părinte a fost alături de copiii din cadrul Casei de Tip Familial de pe strada Cehov, dar și alături de beneficiarii Centrului de Recuperare și Reabilitare pentru Persoane cu Handicap de pe strada Țibleșului, cu care a stat de vorbă și le-a dăruit cadouri constând în rechizite școlare și dulciuri.
“Dorim să fim cât mai aproape de acești copii și tineri și să le purtăm de grijă o dată în plus față de ceea ce asigură Consiliul Județean, prin Direcția pentru Protecția Copilului. Avem posibilitatea de a le oferi burse copiilor care merg la școală, prin Fundația N. Steinhardt. Din păcate, încă nu avem în mod organizat sistemul de asistență socială sau de filantropie, cum îi spunem noi, dar suntem pe drumul cel bun, pentru că în cazul nostru vorbim nu doar despre asistarea în mod civilizat a copiilor, tinerilor și vârstnicilor, ci și dragostea creștină și compasiunea. Este necesar să asigurăm cele mai bune condiții beneficiarilor din astfel de case de tip familial, dar ei trebuie să simtă și dragostea, ceea ce poate aduce biserica în plus. Iar acum, când se vorbește tot mai mult despre reformarea sistemului de protecție și externalizarea serviciilor sociale, suntem convinși că putem face și noi în așa fel încât acestor copii și tineri să le fie mai bine“ a aratat PS Iustin.
La randul sau directorul general al DGASPC Maramureș, Alina Coste-Mădăras, a declarat ca spera ca in viitor parteneriatul dintre DGASPC și biserică să fie dezvoltăm pentru a asigura copiilor si tinerilor institutionalizati un mediu stabil și servicii adecvate în vederea reintegrării lor în familie sau, după caz, a reintegrării socio-profesionale și pregătirii pentru viața independentă.
„Cu toții ne dorim să oferim copiilor părăsiți, neglijați sau abuzați de părinți, care sunt ocrotiți în sistemul de protecție, condițiile cele mai bune și mai ales o abordare de tip familial, astfel încât modul de îngrijire și educare să fie cât mai apropiat de cel familial. Din acest punct de vedere, instituția noastră susține și încurajează organizațiile neguvernamentale și biserica să vină în întâmpinarea nevoii de reformare a sistemului de protecție, implicit nevoilor copiilor. Îi asigur pe reprezentanții episcopiei că vor găsi întotdeauna un partener în DGASPC Maramureș, astfel încât împreună să dezvoltăm și să perfecționăm serviciile sociale pe care le oferim copiilor și persoanelor cu nevoi speciale din județ”” a declarat directorul general al DGASPC Maramureș.