Vezi VIDEO
Lucrurile care nu pot fi valorificate nu vor fi furate. Acesta este rationamentul prin care deputatii spera sa restrictioneze achizitiile de fier vechi care fac parte din retelele feroviare, rutiere, maritime sau aeriene. Astfel, administratorii centrelor de colectare a fierului vechi nu vor mai putea sa achizitioneze de la persoanele fizice materialele feroase si neferoase provenite din sectoarele in care lipsa acestora poate produce accidente cu victime.
Cel putin teoretic, valorificarea capacelor de canal, a sinelor sau a altor componente din sistemele de transport nu putea fi facuta nici pana acum, insa nu exista o reglementare legala care sa precizeze acest lucru. Practic, numarul mare de furturi de astfel de componente cu care se confrunta politistii indica faptul ca administratorii centrelor de preluare a fierului vechi nu refuza astfel de tranzactii. Oficial insa, nimeni nu recunoaste nimic.
„Nu da demult voie, nu se colecteaza. Majoritatea stiu care ii problema, politia ne controleaza, tot timpul ii aici si verifica si chiar daca ar veni, nu iau”, a precizat angajatul unui centru de colectare din Baia Mare.
„Nu luam de la cai ferate, ca nu e voie. Nu, noi nu luam”, a spus angajatul unei alte firme care se ocupa de colectarea fierului vechi.
Datele statistice detinute de catre politistii maramureseni arata, de fapt, o alta situatie. Chiar daca in Maramures nu sunt semnalate cazuri grave, furturile de fier din sistemul feroviar pun in pericol siguranta circulatiei.
„In ultima perioada de timp, la nivelul Biroului de Politie Transporturi Feroviare Maramures nu ne-am confruntat cu fapte de furt grave, dar totusi persista fapte de furt calificat, constand in material marunt de cale, de pe liniile Baia Mare Sud – Baia Mare Nord si Ulmeni – Cehu Silvaniei. In special se fura material marunt de cale, deci placi de prindere a sinelor de cale ferata, buloane, cu o greutate mica, dar care pericliteaza siguranta circulatiei”, a indicat seful Biroului de Politie Transporturi Feroviare Maramures, Stefan Bora.
Masura legislativa prin care se interzice cumpararea acestor componente de la persoanele fizice este vazuta cu ochi buni de politistii maramureseni, care arata ca astfel, nu vor mai fi nevoiti sa stea la panda pentru a-i prinde pe hotii de fier vechi.
Proiectul legislativ prin care se interzice achizitionarea de la persoane fizice a metalelor utilizate in activitatea feroviara, rutiera, maritima sau aeriana a fost adoptat in Camera Deputatilor in urma cu doar cateva zile, cu peste 320 de voturi „pentru”. Proiectul legislativ intra in vigoare dupa publicarea in Monitorul Oficial si prevede sanctiuni atat pentru cei care fura, cat si pentru cei care achizitioneaza astfel de componente.
Sursa: Gabriela Kuhajda