Suveranul Dubaiului, seicul Mohammad ben Rached Al-Maktoum, a inaugurat, luni seara – 4 ianuarie, cea mai inalta cladire din lume, care masoara 828 de metri si depaseste turnul din Taipei, de 508 metri. Seicul Mohammad a dezvelit o placa memoriala si a rostit o scurta cuvantare, in timpul careia a redenumit Burj Dubai in „Burj Khalifa”, de la numele seicului Khalifa ben Zayed Al-Nahyane, presedintele federatiei Emiratelor Arabe Unite, din care face parte Dubai.
Seicul Khalifa este, totodata, suveran al emiratului Abou Dhabi, care a sprijinit Dubaiul in timpul crizei provocate de datorii, avansand din partea conglomeratului sau Dubai World suma de 10 miliarde de dolari pentru a salva compania Nakheel.
Cel mai inalt zgarie-nori din lume impune noi limite in materie de design si constructii. Noua cladire este realizata pe o structura din otel si sticla, iar compania sa dezvoltatoare, Emaar, a refuzat sa precizeze inaltimea exacta. Cu toate acestea, oficialitatile prezente la lansare au spus ca turnul masoara 828 de metri inaltime, surclasand astfel turnul Taipei 101 din Taiwan (508 metri).
Bill Baker, inginer civil si partener al firmei Skidmore, Owings and Merrill (SOM) din Chicago, care a proiectat turnul, a precizat ca Burj Dubai stabileste noi standarde in constructii. „Am crezut ca va fi o cladire putin mai inalta decat turnul Taipei 101. Emaar ne-a cerut insa sa o facem si mai inalta (…)”, a spus el.
„Am fost capabili sa «acordam» cladirea ca pe un instrument muzical. Pe masura ce am avansat cu constructia, am constatat ca putem ajunge la inaltimi mai mari decat am fi crezut”, a adaugat Baker. „Am avut de invatat de pe urma constructiei Burj Dubai. Cred ca am putea construi cu usurinta o cladire cu inaltimea de 1.000 de metri„, a mai precizat el.
Turnul are 162 de etaje, a inclus 330.000 de metri cubi de beton si 31.400 de tone de otel, fiind vizibil de la 95 de kilometri distanta. Burj Dubai este dotat cu 57 de lifturi, care asigura transportul la cele 1.044 de apartamente din interiorul cladirii si la cele 49 de etaje dedicate birourilor, precum si la un hotel construit sub marca Giorgio Armani.
Designul in forma de „Y” al cladirii, semnat de arhitectul Adrian Smith, a fost utilizat pentru a sustine structura turnului, care se ingusteaza pe masura ce avanseaza in inaltime. in partea superioara, cladirea se transforma intr-o structura din otel finalizata cu o spirala imensa. in cadrul ultimelor etape ale constructiei turnului, cimentul utilizat in cladire a fost adus si prelucrat la o inaltime de 605 metri, un record mondial in materie.
Valoarea constructiei, care a inceput in 2004, este estimata la peste un miliard de dolari. Companiile care au realizat Burj Dubai sunt Samsung Engineering & Construction (Coreea de Sud), grupul BESIX (Belgia) si Arabtec (Emirate Arabe Unite).
Burj Dubai este piesa centrala a unui nou district comercial in valoare de 20 de miliarde de dolari, Downtown Burj Dubai, care include 30.000 de apartamente si centrul comercial Dubai Mall, unde exista spatii pentru 1.200 de magazine. Compania care s-a ocupat de constructia Burj Dubai considera insa ca vor trece cel putin 10 ani pana ce recordul stabilit de acest turn va fi doborat.
Unii considera ca Burj Dubai va fi ultimul proiect gigant care a adus faima Dubaiului, alaturi de insula artificiala Palm Jumeirah, cu lungimea de trei kilometri.
Autoritatile din Dubai au mai anuntat, in toamna lui 2008, realizarea unui proiect ambitios, „Nakheel Harbour and Tower”, care urma sa includa un turn cu inaltimea de 1.000 de metri. Realizarea acestui proiect a fost insa amanata. La fel s-a intamplat si in cazul proiectului „Jumeirah Gardens”, de construire a unui oras nou, in valoare de 90 de miliarde de dolari.
Singurul proiect finalizat pana in prezent, Palm Jumeirah, include mii de apartamente, vile si hoteluri de lux, printre care si „Atlantis – The Palm”. De la inaugurarea sa, in noiembrie 2008, Palm Jumeirah reprezinta o atractie pentru turisti, la fel ca si celebrul Burj Al-Arab, singurul hotel de sapte stele din lume.
Sursa: Mediafax