Vezi VIDEO
Un moment mult asteptat de baimareni a avut loc luni dupa-amiaza, 2 decembrie, atunci cand pe acordurile Fanfarei Municipale si cu focuri de artificii, Podul Viilor a fost inaugurat. Dupa ce s-a lucrat atat la reabilitarea structurala cat si la amenajarea arhitecturala, Podul Viilor este in sfarsit o emblema a municipiului Baia Mare. Pe langa proiectanti, constructori, dar si zeci de baimareni, la inaugurare a luat parte si primarul Catalin Chereches, care a tinut sa mentioneze ca lucrarile efectuate la acest pod sunt doar inceputul unui proiect amplu de reabilitare si reamenajare a tuturor podurilor care traverseaza Sasarul. In plus, si raul care traverseaza orasul va fi amenajat.
Elementele personalizate care au fost montate pe toata suprafata podului, punerea in valoare a zidului care marca intrarea in vechea cetate, sau scurta poveste a celui mai vechi pod al Baii Mari sunt doar cateva din punctele forte ale noii constructii care si-a propus sa aduca in actualitate istoria orasului.
„Podul nu este doar un pod, este o lucrare de arta, dar si o chestiune care intr-un fel aduce in fata baimarenilor un edificiu din istoria orasului. Asta am dorit sa facem, sa imbinam modernitatea cu ceea ce a insemnat istorie si podul acesta a fost primul al orasului nostru. Este podul istoric al orasului si am generat cateva elemente care sa ne aduca aminte de ceea ce a insemnat Baia Mare ca si oras medieval. Eu le multumesc celor care au lucrat la acest pod, celor care l-au proiectat, celor care l-au executat si cred ca pas cu pas, pentru ca este poarta de intrare in Centrul Istoric al orasului, vom putea sa dam o alta fata intregii zone si prin ceea ce inseamna viata cultural artistica aici, dar si prin ceea ce inseamna lucrari de amenajare a cladirilor sau a spatiilor publice din Centrul Istoric al municipiului“, a spus Catalin Chereches, primarul municipiului Baia Mare.
Edilul a mai explicat ca reabilitarea podurilor din Baia Mare nu s-a finalizat si ca anul viitor vor mai avea loc noi lucrari de acest gen. „Vor mai fi cateva lucrari importante, pentru ca tot ne referim la poduri, pentru anul urmator. Podul de pe strada Victoriei va fi un pod al statuilor, al sculpturilor, vom vedea cum vom face si concursul tematic pentru podul de pe bulevardul Republicii si vreau ca in 2016 tot ceea ce inseamna poduri peste raul Sasar sa fie reabilitate si din punct de vedere structural, dar si estetic. Eu cred ca trebuie sa facem in Baia Mare astfel de lucruri, absolut de calitate, chiar daca ele se intampla mai incet, chiar daca intotdeauna mai sunt si anumite nemultumiri ale noastre, ale beneficiarilor, care trebuie remediate, important e sa avem curajul sa le facem si sa avem curajul sa facem lucruri frumoase pentru oras care sa aiba durabilitate“, a mai spus primarul Chereches.
Proiectul finalizat a fost unul destul de pretentios, avand in vedere asteptarile beneficiarilor. „Nu putem sa spunem ca a fost o lucrare usoara, dar efortul cred ca este rasplatit acum cand vedem ca s-a finalizat cu bine si este un pod personalizat, pe care orasul nostru il merita “, a aratat Stefan Paskucz, arhitect.
Pe langa reabilitarea tuturor podurilor din municipiul Baia Mare, un alt obiectiv de importanta majora pentru municipalitate este amenajarea raului Sasar. „Principalul obiectiv al nostru este totusi amenajarea raului Sasar. Asadar, sunt doua elemente din punct de vedere urbanistic importante: Centrul Istoric si raul Sasar, care trebuie sa-si recapete functionalitatea pentru intreaga comuniate. Proiectul nostru, pe care vrem sa-l finalizam anul viitor, vorbesc aici de proiect tehnic, pe care o sa-l depunem pentru finantare pentru fonduri europene, va fi de a amenaja un curs de apa cu tot ceea ce inseamna functiuni, piste de biciclete, zone de plimbare, chiar si zone comerciale sau zone de agrement, de la intrarea dinspre Satu Mare pana in zona Ferneziu. E foarte important si cred ca e intr-un fel un lucru obligatoriu sa generam acest spatiu si sa-l readucem in atentia baimarenilor“, a mai spus Catalin Chereches.
Sursa: Cosmin Carp