Bilantul distrugerilor nici nu poate fi facut deocamdata, pentru ca acesta ar trebui modificat zilnic. Joi, autoritatile au fost nevoite sa treaca la pierderi inca un imobil distrus, cel de-al doilea in ultimele zile. Structura de rezistentei a fost puternic avariata, astfel incat vila, la care mai erau de executat doar finisajele interioare, nu va mai putea fi locuita. Proprietarii acesteia, aflati la munca in Italia, au aflat vestea proasta de la parinti si aproape ca nu le-a venit sa creada ce s-a intamplat.
In zona mai sunt in pericol alte opt imobile, ale caror locatari au fost avertizati asupra riscurilor. Cei peste 25 de oameni afectati direct de alunecare s-au resemnat cu situatia si spera sa primeasca ajutor financiar de la stat ca sa isi refaca gospodariile. Intai de toate, lumea isi doreste ca alunecarea de teren, care a cuprins 25 de hectare de teren, sa fie stabilizata.
Corneliu Coman, inspector de protectie civila din cadrul Primariei Borsa, a precizat ca pamantul aluneca la vale cu doi metri pe zi. ”S-au montat tarusi si putem sa urmarim clar cu cat coboara. Problema e ca tot aluneca. Am directionat apele prin tubulaturi pe o lungime de 20 de metri ca sa putem proteja zona. Pericolul ar fi ca pamantul sa se pravaleasca in valea Garlei, acre trece prin zona, si sa se produca inundatii”, a declarat Coman pentru eMaramures.ro.
Pana acum, la Borsa, o familie a fost evacuata dupa ce casa acesteia a fost distrusa, doua grajduri si o sura, precum si doua fanare. Alerta e mare insa mai ales dupa ce autoritatilor locale din Maramures li s-a transmis ca in urmatoarele zile ar putea sa cada maricantitata de precipitatii care ar putea provoca noi alunecari de teren.
Sursa: Meda Muntean