Instanţa supremă a decis, vineri, suspendarea executării pedepsei în cazul afaceristului Horia Simu, supranumit „bancherul cuprului”, în dosarul în care acesta a fost condamnat la patru ani de închisoare cu executare pentru cumpărare de influenţă şi eliberarea acestuia până la soluţionarea efectivă a contestaţiei.
Omul de afaceri Horia Simu, condamnat la închisoare 4 ani de închisoare în iunie 2018, a obținut de la ICCJ contestația în anulare. El a fost condamnat în același dosar cu Alina Bica, fostă șefă a DIICOT. Magistrații au hotărât ănsă să o achite pe Bica în acest dosar. Aflată în detenție în Costa Rica, din cauza unei alte condamnări, ea a primit ieri aceeași veste.
Executarea pedepsei în cazul său este suspendată până la soluţionarea definitivă a contestaţiei în anulare depuse de Simu, termenul find stabilit în 21 ianuarie 2019.
Horia Simu a fost condamnat definitiv la 4 ani de închisoare cu executare în luna iunie 2018, pentru cumpărare de influență. În același dosar a fost condamnat și Șerban Pop, fost director ANAF, la 5 ani de închisoare cu executare. Alina Bica, fosta şefă a DIICOT, a fost achitată.
„La data de 8 noiembrie 2014, inculpata Bica Alina Mihaela, în calitate de procuror şef al Direcţiei de Investigare a Infracţiunilor de Criminalitate Organizată şi Terorism, a primit, pentru sine, în mod indirect, printr-un intermediar (martor denunţător în cauză), suma de 17.500 euro din totalul sumei de 20.000 euro, pe care acesta din urmă, în calitate de interpus, a primit-o de la inculpatul Pop Şerban. Suma de 20.000 euro a reprezentat o parte din totalul sumei de aproximativ 230.000 euro ce a fost dată de omul de afaceri în tranşe, pe parcursul a opt luni, în cursul anului 2014, inculpatului Pop Şerban, pentru ca acesta să o remită în scopul menţionat mai sus”, au arătat procurorii în rechizitoriu.
Potrivit aceleiași surse, mita a fost dată lui Șerban Pop în anul 2014 „pentru a interveni la nivelul conducerii D.I.I.C.O.T., în scopul soluţionării favorabile a unui dosar penal care îl privea pe omul de afaceri”.
Anchetatorii au susţinut că, în schimbul banilor primiţi, Alina Bica ar fi determinat înlocuirea procurorului de caz şi ar fi făcut presiuni asupra unui alt subordonat de-al său, pentru a fi pronunţată o soluţie de clasare în dosarul în care Horia Simu era urmărit penal.
Alina Bica a primit joi o suspendare a pedepsei după ce a contestat legalitatea completului de judecători care a dat sentința definitivă de 4 ani de închisoare cu executare în dosarul în care este cercetat şi Adriean Videanu. ICCJ a admis și contestația în anulare a lui Șerban Pop, fost președinte al ANAF.
Foştii miniştri Dan Şova şi Constantin Niţă, cât şi fostul preşedinte al Federaţiei Române de Box Rudel Obreja, au fost eliberaţi și ei din închisoare, zilele trecute.
Horia Șchiopu Simu este un om de afaceri din România, deținător împreună cu Horia Pitulea al companiei Cuprom București, singura companie producătoare de cupru din România, format din cele două fabrici românești de cupru – fosta Phoenix Baia Mare și fosta Elcond Zalău și două institute de proiectare și cercetare – Cepronef și Ipronef.