Încă o persoană a murit din cauza gripei. Este vorba despre o femeie de 58 de ani din județul Galați care a decedat din cauza virusului gripal. Astfel, numărul persoanelor care au murit de gripă a ajuns la 68.
Femeia a murit, sâmbătă, la spital din cauza virusului gripal de de tip A, subtip H 1. Ea nu fusese vaccinată împotriva gripei și suferea de multiple afecțiuni cronice, a precizat purtătorul de cuvânt al Direcţiei de Sănătate Publică Galaţi, Liliana Iordăchescu, conform Agerpres.
La nivelul judeţului Galaţi, de la începutul acestui sezon rece, au fost depistate şi confirmate serologic 11 cazuri de gripă, patru cu virusul AH1 şi şapte cu virusul AH3. Patru dintre cele zece cazuri de gripă s-au soldat cu decesul pacienţilor, care erau persoane cu probleme de sănătate şi care nu se vaccinaseră antigripal.
Vineri, au fost înregistrate alte trei decese din cauza gripei, a anunțat Institutul Naţional de Sănătate Publică (INSP). Potrivit sursei citate, cele trei decese au fost confirmate în județele Prahova și Timiș. Este vorba de doi bărbați din Prahova (40, respectiv 45 de ani) și o femeie din Timiș (50 de ani). Pentru toți trei a fost confirmat virusul gripal de tip A. Niciuna din cele trei persoane nu erau vaccinate antigripal și toți aveau și alte probleme de sănătate.
Ministrul Sănătății, Sorina Pintea, a declarat, marți, epidemie de gripă în România.
Deși la prima vedere simptomele sunt similare, între răceală și gripă există diferențe, după cum a explicat Adrian Streinu Cercel, managerul Institutului de Boli Infecțioase „Matei Balș” din București.
„Virusul gripal dă o singură boală, gripa. Pentru gripă avem tratament, pentru viroze este cel standard, paracetamol, vin fiert. Dar debutul este total diferit. În gripă sunt durere de cap, dureri de ochi, bolnavul simte globii oculari undeva în fundul capului, în ceafă. Are o stare general proastă, îl dor mușchii, articulațiile, se simte ca și cum ar fi bătut. Face febră, dar nu strănută, nu tușește. Simptomele respiratorii apar cam după 24-48 de ore de la debutul acesta al bolii, cu febră, dureri de cap, dureri musculare, dureri articulare, poate să fie chiar și diareea prezentă”, explică medicul.
În ceea ce privește răceala, aceasta debutează la trei zile de la infectare, persoanele afectate simţind iniţial o senzaţie neplăcută la nivelul cavităţii nazale sau faringelui. Ulterior apar simptome precum strănut, rinoree (nasul care curge) şi stare generală de disconfort, potrivit csid.ro.
Persoanelor care prezintă simptome de gripă li se recomandă să meargă imediat la medicul de familie, pentru confirmarea diagnosticului și pentru a primi tratamentul potrivit.
Alte recomandări ale specialiștilor: izolarea voluntară la domiciliu a persoanelor care prezintă simptomatologie asemănătoare gripei; respectarea etichetei tusei şi strănutului (utilizarea de batiste de unică utilizare sau tuse/strănut la nivelul părţii interne a articulaţiei cotului); igiena adecvată a mâinilor, în vederea reducerii răspândirii virusului, purtarea echipamentului de protecţie adecvat (măşti, mănuşi, halate) de către vizitatori şi personalul medical; continuarea vaccinării antigripale