Vremea a fost frumoasă dar rece joi, local geroasă noaptea și dimineața. Cerul a fost variabil, la senin. Vântul a suflat în slab, la moderat. În zona înaltă de munte a fulguit.
Carosabilul sectoarelor de drumuri naționale este curat și uscat. Sunt tronsoane de drum în zona de munte cu partea carosabilă curată și parțial umedă.
Angajații secției de drumuri naționale au acționat cu un utilaj și s-a răspândit o tonă de material antiderapant pe DN18 pentru prevenirea și combaterea poleiului.
Sectoarele de drumuri județene au partea carosabilă curată și uscată. Angajații secției de drumuri județene au intervenit cu șase utilaje și au împrăștiat 19 tone de material antiderapant pentru prevenirea și combaterea poleiului.
Cerul este variabil, la senin. Local, în zonele joase se semnalează ceață. Vântul suflă slab, la moderat. Cel mai rece a fost noaptea trecută și în această dimineață la stația meteo Iezer: -18,9 de grade. Alte valori ale temperaturii aerului: -15 grade în Pasul Prislop, -13 grade la Târgu Lăpuș, -11 grade la Borșa, în Pasul Gutâi, la Băiut, Cavnic, la Sighetu Marmației și Ocna Șugatag, -9 grade în Baia Mare, -7 grade la Șomcuta Mare, Seini. Cel mai cald a fost la în Baia Mare și Sighetu Marmației 3 grade.
Stratul de zăpadă este prezent doar în zona de munte și măsoară până la 50 cm la stația meteo Iezer, 4 cm în Baia Borșa, 1 cm la Cavnic și la Băiuț.
Se menține gheață formată la malurile râurilor din județ. Curg sloiuri de gheață pe râurile Tisa și Someș, Poduri de gheață sunt formate pe râul Mara. Apa râului curge peste podul de gheață. Pe râul Cavnic este format un pod de gheață cu ochiuri. Pe râurile Mara și Firiza este semnalată gheață la fund.
Vremea va fi astăzi frumoasă, dar geroasă noaptea și dimineața. Cerul va fi variabil la senin. Vântul va suflă slab la moderat. Temperaturile maxime vor fi cuprinse între 2 și 5 grade, iar cele minime între -14 și -10 grade.
Având în vedere atenționarea meteorologică cod galben de vreme deosebit de rece, reamintim cetăţenilor să nu expună la frig, să se îmbrace adecvat pentru perioada geroasă şi să evite şederea îndelungată afară, atunci când temperaturile sunt negative.
Este important să nu iasă din locuințe/gopsodării fără manuşi, căciulă, fular şi şosete groase (din bumbac sau lână).
Încălţămintea trebuie să aibă talpa groasă şi să fie bine căptuşită. La ieşirea în exterior şi expunerea la ger, persoanele sunt sfătuite să nu stea pe loc, să se mişte cât mai mult timp.
O atenţie deosebită trebuie acordată copiilor şi persoanelor vârstnice care pot prezența probleme de sănătate, degerături sau hipotermie în perioadele cu temperature extreme negative.
Persoanele cu afecţiuni cardio-respiratorii reprezintă o altă categorie care trebuie să se ferească de ger.
Expunerea îndelungată la temperaturi extreme negative poate agrava aceste boli. Trecerea bruscă de la ger la căldura poate, de asemenea, favoriza apariţia unor probleme de sănătate.
Nu se recomandă transportarea copiilor pe distanţe lungi în vehicule fără încălzire şi nu trebuie să îi lăsăţi să aştepte sau să îi uitaţi în autovehicule parcate.
Specialiştii în medicină afirmă că organismul uman tinde să-şi menţînă o temperatură constantă prin autoreglare, însă cu toate acestea cu cât temperatura mediului este mai scazută, cu atât mai mare este pierderea termică.
Dacă la vremea geroasă se adaugă fenomene că umezeală, vântul sau alţi factori, acest proces creşte exponențial, vântul amplifică senzația de frig.
Expunerea necorespunzătoare şi de lungă durată la gerul de afară poate avea urmări grave: hipotermie, degerături sau alte probleme de sănătate.
Medicii sfătuiesc populaţia să evite în perioada cu ger consumul de băuturi alcoolice şi recomandă o alimentaţie corectă: proteine, legume, fructe, respectiv consumarea de lichide în cantitate suficientă (apă, ceai şi supă caldă). Alcoolul provoacă dilatarea vaselor de sânge, ceea ce duce la creşterea circulaţiei la nivelul pielii şi pierderea căldurii extrem de rapid.