Odata cu incalzirea climei, cererea de arabica, cafeaua preferata a europenilor, nu va mai putea fi satisfacuta decat prin extinderea spatiilor de cultura, in detrimentul padurii tropicale. ‘Cafeaua reactioneaza imediat la temperatura si precipitatii; din acest motiv, in conditiile schimbarilor climatice, vor fi inaugurate noi zone de cultura’, arata Jaboury Ghazoul si Ainhoa Magrach de la Institutul pentru Ecosisteme terestre al Scolii politehnice federale din Zurich (Elvetia), autori ai studiului publicat in revista PLOS One si preluat luni de 20minutes.ch.
Oamenii de stiinta s-au bazat pe scenariile elaborate de Grupul de experti interguvernamental pentru evolutia climei (GIEC) al ONU. A rezultat ca pana in 2050 regiunile adaptate culturii de cafea vor suferi modificari. Suprafetele propice tipului de cafea robusta vor creste, in timp de arabica, mai sensibila, va creste pe spatii tot mai mici. Asa incat cererea de robusta – tip, cum arata si numele, mai robust si cu mai multa cafeina – ar urma sa fie acoperita fara defrisari suplimentare, apreciaza cercetatorii. In ceea ce priveste arabica, mai slaba si pentru care cererea este in crestere, va fi nevoie de defrisarea unor terenuri pe care exista padure tropicala.
Cafeaua arabica reprezinta 70% din productia mondiala actuala, fiind deosebit de apreciata in Europa Centrala. Nevoia de noi teritorii ar putea creste si din cauza unui daunator, cariul bobului de cafea, coleopter care, in conditiile incalzirii, risca sa se raspandeasca pe mai multe plantatii, ducand la diminuarea recoltelor.
In zonele defrisate, oamenii de stiinta apreciaza ca va fi o pierdere de 35% a speciilor de vertebrate amenintate si o crestere a emisiilor de CO2, incheie 20minutes.ch.
Sursa: Agerpres