Deceniul care tocmai s-a incheiat a fost cel mai cald de pe planeta, potrivit analelor, care dateaza de la sfarsitul secolului al XIX-lea, a anuntat Agentia Spatiala Americana, NASA. Anul 2009 a fost al doilea cel mai cald an de pe suprafata Pamantului incepand din 1880, data de la care temperaturile au inceput sa fie inregistrate in mod stiintific, precizeaza Institutul de Studiu Spatial Goddard din cadrul NASA (GISS).
Anul 2008 a fost cel mai rece an al acestui deceniu, din cauza puterii curentului marin La Nina, care a racit zona tropicala a Oceanului Pacific, dar temperaturile au urcat la un nivel aproape record in 2009, dupa diminuarea influentei La Nina, subliniaza GISS (Goddard Institute for Space Studies), cu sediul la New York (nord-est).
Anul 2005 ramane cel mai cald din anale, dar 2009 se plaseza imediat dupa el, aproape la egalitate cu un grup de ani recenti, care candideaza la „titlul” de al doilea cel mai cald an inregistrat vreodata. Este vorba despre anii 1998, 2002, 2003, 2006 si 2007.
„Exista variatii importante ale temperaturilor terestre de la un an la altul, provocate de influenta alternativa a curentilor din Oceanul Pacific, El Nino (cald) si La Nina (rece)”, a declarat James Hansen, directorul GISS. „Dar atunci cand facem media temperaturilor pe cinci sau zece ani pentru a reprezenta grafic evolutia acestor fluctuatii anuale ale temperaturilor, se poate vedea ca incalzirea planetei continua fara incetare„, a subliniat el.
Observand evolutia temperaturilor din 1890 pana in prezent, se constata o tendinta clara de incalzire a suprafetei globului, in pofida unei inversari a temperaturilor intre deceniile 1940 si 1970, releva GISS. In decursul ultimilor 30 de ani, acest institut a inregistrat o crestere medie de aproximativ 0,2 grade Celsius pe deceniu. In total, temperaturile pe planeta au crescut cu aproximativ 0,8 grade, din 1880 si pana in prezent.
„Este o cifra pe care este important sa o retinem”, a subliniat Gavin Schmidt, un climatolog din cadrul GISS, adaugand ca diferenta de tempertura intre al saselea si al doilea cel mai cald an este nesemnificativa din cauza marjei de incertitudine. In 2009 s-a inregistrat aproape un record de temperatura in pofida unei luni decembrie neobisnuit de rece, in cea mai mare parte a Americii de Nord, noteaza GISS.
GISS se bazeaza in analizele sale pe relevee ale temperaturilor provenind de la trei surse. Este vorba despre date furnizate de peste o mie de statii meteorologice situate in jurul intregii planete, masurari ale temperaturilor la suprafata oceanelor, efectuate de sateliti, dar si de date furnizate de statiile de cercetare din Antarctica.
Sursa: Mediafax