Mai multi ghetari masivi din sudul Peninsulei Antarctice au inceput sa se topeasca rapid din anul 2009, conform unui studiu publicat in ultimul numar al revistei Science.
„Ca din senin (acesti ghetari) au devenit a doua cea mai importanta sursa de apa care participa la procesul de crestere a volumului oceanului planetar”, a precizat coordonatorul acestui studiu, Bert Wouters, cercetator la Universitatea din Bristol, Marea Britanie.
Aceasta descoperire demonstreaza ca intreaga coasta vestica a Antarcticii pierde gheata. „Este vorba de un semnal important ca Antarctica trece prin niste schimbari rapide”, sustine si Neil Glasser, glaciolog la Universitatea britanica Aberystwyth, care nu a participat insa la acest studiu.
Linia de coasta, lunga de 750 de kilometric, a Peninsulei Antarctice margineste Marea Amundsen. Tinand cont de faptul ca ghetarii de pe peninsula au fost stabili pana in 2009, majoritatea oamenilor de stiinta si-au indreptat atentia spre alte regiuni ale continentului inghetat austral.
Dupa ce aceasta peninsula s-a dovedit a fi un punct fierbinte in care ghetarii isi pierd rapid din masa, conform unei analize recente a datelor obtinute de la sateliti, oamenii de stiinta au decis ca trebuie sa urmareasca cu atentie evolutia din aceasta regiune.
Bert Wouters si colegii sai au analizat datele obtinute de la trei sateliti pentru a masura inaltimea ghetarilor din aceasta regiune in perioada 2003 — 2014. Ei au observat ca nu exista pierderi semnificative de gheata pana in anul 2009, an in care, brusc, cel putin 9 ghetari au inceput sa se topeasca. In prezent, unii dintre acesti ghetari pierd pana la 4 metri din inaltime pe an. Retragerea gheturilor denumite candva „vesnice” a inaintat pana la 100 de kilometri spre interiorul peninsulei, dinspre linia de coasta.
„Intreaga regiune este complet dezechilibrata, ceea ce ne-a luat complet prin surprindere”‘, a comentat Wouters pentru Live Science.
Sursa: Agerpres