Beneficiarii fundatiei umanitare “Provita” din Baia Mare se plang ca, de mai mult timp incoace, li se cere o anumita suma de bani in schimbul serviciilor oferite, fara insa a li se elibera o chitanta. Reprezentantii fundatiei recunosc acest lucru, desi in statutul societatii este stipulat clar ca nu se percepe niciun fel de contributie la costurile de functionare a caminului.
Fundatia umanitara “Provita” din Baia Mare a fost infiintata in anul 1998 avand ca domeniu principal de activitate ajutorarea tinerilor absolventi crescuti in casele de copii dar si a familiilor nevoiase.
Fundatia a fost sustinuta financiar atat de alte organizatii umanitare din strainatate, cat si din fonduri europene. In anul 2009, fundatia a incasat bani din fonduri PHARE, iar in anul 2010 Consiliul Local Baia Mare a fost cel care a sponsorizat “Provita” cu 40.000 de lei.
Cu toate acestea, beneficiarilor, in general tineri crescuti in case de copii, cu sau fara un serviciu stabil, li se percepe o taxa lunara de 150 de lei. Unul dintre reclamanti a spus ca, in momentul in care nu a mai reusit sa plateasca taxa, a fost aruncat in strada.
“Mi-au cerut chirie, cand de fapt este o fundatie umanitara care ajuta copiii nevoiasi. Si m-au lasat pe drumuri. Acum dorm in statia de autobuz, unde apuc. Ii vai de capu’ meu. Ce sa fac? Sa ma apuc de furat?”, a precizat Alexandru Chis, un fost beneficiar al fundatiei Provita.
Aceasta “contributie a beneficiarilor”, cum o numesc si reprezentantii “Provita”, nu este insa stipulata ca si obligatie in contractul pe care beneficiarii l-au incheiat cu fundatia, acest lucru fiind confirmat chiar de conducerea organizatiei.
“Baza pe care am incasat acesti bani a fost intelegerea. Intr-adevar, in contractul pe care l-am intocmit nu figureaza, dar in contabilitate figureaza fiecare leu primit din partea beneficiarului. Intr-adevar nu am pus accent pe partea scrisa a acestui segment, dar nu a fost niciun beneficiar care sa nu fi fost anuntat ca pentru serviciile noastre trebuie sa aiba o contributie”, a precizat Georgeta Viragh, directorul adjunct al fundatiei Provita Baia Mare.
In statutul fundatiei, publicat pe site-ul Primariei Baia Mare in 18.08.2009, este stipulat clar faptul ca “nu li se cere (n.r. beneficiarilor) contributie la costurile de functionare ale caminului”. Reprezentantii Primariei au declarat ca nu au avut pana acum cunostinta de aceasta practica a fundatiei.
“Orice raport cu beneficiarul unui serviciu social trebuie sa se realizeze printr-un contract de prestari servicii. In acel contract pot fi stipulate drepturi, obligatii, durata contractului si suma de bani. Or, daca contractul nu comporta o anumita suma de bani, se scrie ca este un contract cu titlu gratuit”, a precizat Tania Zaharie, sef al Serviciului Public de Asistenta Sociala (SPAS) din cadrul Primariei Baia Mare.
Cei in masura sa verifice si sa ia eventuale masuri, in situatia in care platile efectuate de beneficiari nu sunt stipulate in niciun contract si nu li se emite factura sau chitanta, sunt reprezentantii Inspectoratului Teritorial de Munca (ITM), Directiei Muncii sau Politiei Economice.
CITESTE SI:
COMUNICAT – Fundatia Pro Vita raspunde acuzatiilor care i se aduc
Sursa: Calin Dragomir