Ieri, 26 martie, pompierii militari din intreg judetul Maramures au lucrat la foc continuu. Acestia au avut parte de nu mai putin de 15 situatii de urgenta in 24 de ore. Dintre aceste situatii de urgenta cea mai mare pondere au avut-o incendiile de vegetatie uscata. In total, in 24 de ore, flacarile au mistuit in jur de 22 de hectare de vegetatie in intreg judetul Maramures. Pentru lichidarea incendiilor, in unele cazuri, pompierii au primit o mana de ajutor din partea Serviciilor Voluntare pentru Situatii de Urgenta din cadrul primariilor.
Pe langa incendiile de vegetatie uscata, pompierii au intervenit si la un incendiu izbucnit la o magazie in localitatea Satu Nou de Jos. Detasamentul de Pompieri “ Capitan Marchis Adrian” Baia Mare au lichidat incendiul care a distrus magazia de scule si 0.15 hecare de vegetatie.
De asemenea, tot militarii baimareni au intervenit pentru lichidarea unui incendiu izbucnit la compartimentul motor al unui autobuz in localitatea Baia Sprie. A ars instalatia electrica din compartimentul motor al autobuzului.
In jurul orei 16.00, pompierii baimareni au intervenit in Firiza la un incendiu izbucnit la un sopron de fan. Flacarile au mistuit sopronul de fan din lemn pe o suprafata de 35 de metri patrati, circa 500 kg de fan si 0.5 hectare de vegetatie uscata. S-au degradat si 10 metri liniari de gard din lemn. In urma incendiului, proprietarul, in varsta de 72 de ani, a suferit o usoara intoxicatie cu monoxide de carbon. Paramedicii de pe Echipajul de Prim Ajutor din cadrul S.M.U.R.D. Baia Mare i-a acordat primul ajutor.
In Mogosesti, pompierii baimareni impreuna cu pompierii Punctului de Lucru Somcuta Mare au stins un incendiu izbucnit la acoperisul unei case. Au ars 40 de metri patrati de acoperis din lemn invelit cu placi de azbociment si mobilierul dintr-o camera.
Astazi, 27 martie, spre dimineata, clopotnita unei biserici de pe strada Munteniei din Baia Mare a luat foc. Pompierii militari baimareni au lichidat incendiul care a distrus clopotnita din lemn pe o suprafata de 24 de metri patrati si diverse materiale religioase. In urma incendiului, s-au mai degradat doua clopote si 4 geamuri.
Inspectoratul Pentru Situatii de Urgenta “Gheorghe Pop de Basesti” al Judetului Maramures atrage atentia inca o data asupra pericolelor la care se expun- si ii expun pe cei din jur- cetatenii care dau foc resturilor vegetale si lasa focurile nesupravegheate.
Pentru evitarea unor eventuale situatii neplacute, cetatenii trebuie sa respecte urmatoarele masuri: sa nu utilizeze focul deschis in locuri cu pericol de incendiu si pe timp de vant; sa nu utilizeze focul deschis la distante mai mici de 10 m fata de materiale sau substante combustibile (casa, sura, depozit de cereale, padure etc); arderea miristilor, resturilor vegetale, gunoaielor, deseurilor si a altor materiale
combustibile sa se faca in locuri special amenajate; cetatenii sa se intereseze in prealabil la primarie in ceea ce priveste planificarea zilelor si locurile special amenajate in care se aduna resturile menajere si vegetatia uscata din localitate in scopul arderii; arderea resturilor vegetale, gunoaielor, deseurilor si miristilor sa se faca numai in baza permisului de lucru cu foc, emis de catre primarii, dupa ce a fost informat in prealabil serviciul voluntar/privat pentru situatii de urgenta; sa asigure supravegherea permanenta a arderii si sa stinga jarul dupa incetarea acesteia.
Constituie contraventii si se sanctioneaza cu amenda de la 1000 lei la 2500 lei, conform HGR nr. 537/2007 privind stabilirea si sanctionarea contraventiilor la normele de prevenire si stingere a incendiilor, urmatoarele fapte:
– arderea resturilor vegetale, gunoaielor, deseurilor si a altor materiale combustibile, fara obtinerea permisului de lucru cu foc si fara luarea masurilor pentru impiedicarea propagarii focului la vecinatati;
– amenajarea locurilor pentru utilizarea focului deschis in conditii si la distante care favorizeaza propagarea focului la constructii, depozite, culturi agricole, paduri, plantatii si alte vecinatati.
Inactiunea persoanelor fizice si juridice aflate in apropierea incendiilor produse la paduri, plantatii, culturi agricole, miristi, pasuni si fanete si care nu intervin imediat cu mijloacele de care dispun pentru limitarea si stingerea acestora se sanctioneaza cu amenda de la 1000 lei la 2500 lei, conform Legii nr. 307/2006 privind apararea impotriva incendiilor.
Sursa: ISU Maramures