In weekend-ul trecut, pompierii militari maramureseni au intervenit la sase situatii de urgenta. Sambata, 8 august, militarii Punctului de Lucru Somcuta Mare au lichidat un incendiu de vegetatie uscata, in Finteusu Mare, in urma caruia au ars circa 2 hectare de vegetatie. Tot sambata, pompierii sigheteni au lichidat un incendiu de vegetatie uscata in localitatea Rona de Sus. In urma incendiului au ars circa trei hectare de vegetatie.
Pompierii Detasamentului de Pompieri ” Capitan Marchis Adrian” Baia Mare au fost chemati sa inlature un copac cazut peste o masina de pe strada Vlad Tepes din Baia Mare.
Duminica, 9 august, un incendiu de vegetatie uscata a izbucnit pe strada Motorului din Baia Mare. Pompierii baimareni au lichidat incendiul in urma caruia au ars circa 30 metri patrati de vegetatie si aproximativ 1000 de kg de deseuri menajere.
Spre seara, tot militarii baimareni, au fost chemati sa lichideze un incendiu in Grosi, intr-o livada. Au ars circa 15000 de kg de fan si s-au distrus sapte pomi fructiferi. Pompierii Detasamentului de Pompieri Sighetu Marmatiei au lichidat impreuna cu S.V.S.U. Rona de Sus un incendiu izbucnit la un sopron. In urma incendiului au ars circa 4000 de kg de fan.
Pentru evitarea producerii arderilor necontrolate, Inspectoratul pentru Situatii de Urgenta ,,Gheorghe Pop de Basesti” al judetului Maramures face apel la cetateni sa respecte urmatoarele masurile specifice de prevenire a incendiilor:
sa nu utilizeze focul deschis in locuri cu pericol de incendiu si pe timp de vant;
sa nu utilizeze focul deschis la distante mai mici de 10 m fata de materiale sau
substante combustibile (casa, sura, depozit de cereale, padure etc);
arderea miristilor, resturilor vegetale, gunoaielor, deseurilor si a altor materiale
combustibile sa se faca in locuri special amenajate;
cetatenii sa se intereseze in prealabil la primarie in ceea ce priveste planificarea zilelor si locurile special amenajate in care se aduna resturile menajere si vegetatia uscata din localitate in scopul arderii;
arderea resturilor vegetale, gunoaielor, deseurilor si miristilor sa se faca numai in baza permisului de lucru cu foc, emis de catre primarii, dupa ce a fost informat in prealabil serviciul voluntar/privat pentru situatii de urgenta.
sa asigure supravegherea permanenta a arderii si sa stinga jarul dupa incetarea acesteia.
Sursa: Emm