Numarul mare al incendiilor de vegetatie uscata inregistrate in acest weekend a starnit furia autoritatilor maramuresene, care au transmis un avertisment primarilor. In ultimele 48 de ore, au fost circa 40 de asemenea cazuri, provocate indeosebi de maramuresenii care si-au incendiat miristile ca sa curete terenurile. Prefectul judetului, Sandu Pocol a atras atentia ca toti cetatenii care nu vor respecta masurile specifice prevazute de legislatia in vigoare prin utilizarea focului deschis vor fi sanctionati.
“Intelegem ca vremea frumoasa si calduroasa determina populatia sa isi curete terenurile de vegetatia uscata, iar mai apoi sa procedeze la aprinderea acesteia, dar sa dai foc resturilor vegetale fara sa asiguri supravegherea arderii, mai ales in conditii de vant, inseamna inconstienta si lipsa de resposabilitate”, a precizat reprezentantul guvernului in teritoriu.
El a precizat ca interventiile sunt costisitoare, in plus a atras atentia ca exista riscul ca incendiul sa se propage in zonele impadurite, cum s-a intamplat toamna trecuta la Chiuzbaia, cand au ars hectare de padure pana sa intervina un elicopter specializat al MAI.
Sandu Pocol a aratat ca ”in cazul producerii unui incendiu din cauza aprinderii vegetatiei uscate se va proceda la identificarea suprafetei de teren, proprietarului acestuia, eventual al persoanei care utilizeaza in prezent terenul pentru a putea fi luate demersurile legale impotriva acestora”.
Pentru asemenea incendieri e necesar permis de foc si in prealabil trebuie anuntat serviciul voluntar pentru situatii de urgenta. In cazul nerespectarii procedurilor, autoritatilor au amenintat cu sanctiuni. ”Am cerut aplicarea de amenzi drastice impotriva cetatenilor, respectiv a persoanelor juridice care nu vor respecta legislatia in actiunile de ardere a miristilor, gunoaielor, deseurilor sau altor materiale combustibile, iar valoarea sanctiunii contraventionale poate ajunge pana la 2.500 lei”, a precizat prefectul, aratand ca persoanele vinovate vor fi puse sa plateasca si costurile interventiei pompierilor.
Potrivit datelor ISU Maramures, incendiile de miristi din acest weekend au afectat o suprafata de circa 160 de hectare. La interventiile de vineri, 23 martie, in Satu nou de Jos si Asuaju de Sus au participat si membrii Serviciilor Voluntare pentru Situatii de Urgenta din localitatile respective.
Inspectorii ISU Maramures au intreprins 18 actiuni preventive si au aplicat 7 sanctiuni, in cuantum total de 2.500 de lei, celor care au declansat incendiile de vegetatie uscata. Doua dintre actiuni s-au desfasurat in cooperare cu comisarii Garzii Nationale de Mediu si cu reprezentantii Inspectoratului Politiei Judetului Maramures.
Pe durata sfarsitului de saptamana, pompierii maramureseni au mai stins 9 incendii de toate tipurile, izbucnite in gospodarii ale populatiei si hale de productie ale unor agenti economici. In urma incendiului izbucnit sambata, 24 martie, la o firma de prelucrare a lemnului din Sighetu Marmatiei, un angajat a suferit arsuri si a fost transportat cu un elicopter S.M.U.R.D. la Bucuresti.
CITESTE SI:
- ACTUALIZARE – FOC – Incendiu de proportii la o firma de prelucrare a lemnului din Sighetu Marmatiei
- ACTUALIZARE – INCENDIU – Autocarul Azur Cluj – Baia Mare s-a aprins pe Mesteacan (VIDEO)
Sursa: Ioana Osan