O casa din lemn din Suciu de Sus era sa fie mistuita de flacari, dupa ce s-a aprins din cauza unui horn necuratat. Azi, 17 octombrie, in urma mai multor incendii care au avut aceasta cauza si care s-au inregistrat de la racirea vremii, pompierii maramureseni au atras atentia proprietarilor de imobile sa isi curete si sa isi izoleze cosurile de fum. Nu mai putin de patru incendii au izbucnit in ultimele 24 de ore din cauza unor cosuri de fum defecte, necuratate sau neizolate termic fata de materialele combustibile din jur, a semnalat purtatorul de cuvant al ISU Maramures, Cornel Babut.
Incendiile s-au declansat in Borsa, Baia Mare, Baiut, dar cel mai violent a izbucnit in Suciu de Sus, vineri, 16 octombrie, la orele dupa-amiezii. Pompierii Pichetului Targu Lapus au luptat trei ore cu focul, ajutati fiind de voluntarii de la Serviciul pentru Situatii de Urgenta al comunei Grosii Tiblesului. Flacarile au mistuit acoperisul din lemn pe o suprafata de circa 400 de metri patrati, sase camere de la mansarda si elemente de mobilier. Focul a pornit, cel mai probabil, de la un cos de fum neizolat termic fata de materialele combustibile din jur.
”Pagubele de proportii puteau fi evitate cu o cheltuiala minima, pentru izolarea corespunzatoare, conform normelor de aparare impotriva incendiilor, a cosului de fu”, a mentionat Cornel Babut, care a enumerat si cateva dintre masurile pe care trebuie sa si le ia proprietarii de imobile ca sa evite incendiile.
El i-a sfatuit pe maramureseni sa isi curete cosurile de fum permanent si sa urmareasca daca acestea nu au crapaturi, iar burlanele din metal sa nu le instaleze la o distanta mai mica de 70 cm fata de peretii si planseele din materiale combustibile. De asemenea, acesta a precizat ca la trecerea prin acoperis a cosului de fum trebuie sa se lase o distanta de cel putin 10 cm intre fata exterioara a zidariei si acoperis, iar golul sa fie acoperit cu tabla.
Sursa: Ioana Osan