Vezi VIDEO
De cateva zile, nori grei de fum se ridica de pe platforma de deseuri menajere de la marginea municipiului Baia Mare. Numeroasele deseuri inflamabile depozitate in perimetru zadarnicesc interventia pompierilor si a reprezentantilor firmei de salubritate care incearca sa tina sub control focul. Chiar si astazi, 29 noiembrie, gunoiul a continuat sa arda mocnit. Grav este ca fumul poate sa fie periculos pentru sanatatea oamenilor, astfel ca Garda de Mediu a cerut stingerea urgenta a focarelor, in caz contrar societatea Drusal va fi sanctionata.
Suprafata care arde mocnit de la sfarsitul saptamanii trecute nu este una foarte mare, insa perdeaua de fum care se ridica este suficient de densa pentru a pune pe jar autoritatile de mediu. Angajatii societatii de salubritateau incercat si astazi lichidarea incendiilor cu ajutorul unor utilaje de mare tonaj care impingeau pamant peste deseurile care ardeau. Solutia nu a avut insa prea mare succes. Comisarul-sef al Garzii de Mediu Maramures a atras atentia ca fumul provenit dintr-un astfel de incendiu poate sa fie periculos pentru sanatatea oamenilor, deoarece prin arderea deseurilor de plastic sau polietilena, in aer poate sa ajunga dioxina, o substanta considerata cancerigena.
„In corpul unui depozit sunt gestionate, pe langa deseurile menajere de tip umed, si o fractie din deseurile menajere care sunt formate din plastic sau polietilena, care prin ardere elimina pe langa noxele clasice si dioxina care nu este buna pentru viata umana sau animala, ea fiind recunoscuta ca si un factor de risc si producere a cancerului. Daca fumul ar persista si s-ar abate asupra zonelor locuite, sigur ca ar fi un lucru daunator”, a declarat Calin Crisan, comisarul-sef al Garzii de Mediu Maramures.
Compania care administreaza depozitul va trebui sa intervina imediat pentru stoparea incendiilor, iar in caz contrar Garda de Mediu va aplica o sanctiune contraventionala pentru proasta gestionare a situatiei. La stingerea focului au intervenit si pompierii maramureseni care, desi reuseau pe moment sa lichideze incendiile, ulterior acestea reizbucneau in alta parte.
„Am intervenit de nu mai putin de sase ori la stingerea incendiilor la rampa de gunoi. Din cate am inteles, acolo se petrece un fenomen de autoaprindere, asa ca va trebui sa intervenim ori de cate ori fi nevoie pentru ca aceste incendii sa nu se extinda”, a declarat Cornel Babut, purtatorul de cuvant al ISU Maramures.
Doar in incendiile de la sfarsitul saptamanii trecute, pompierii au apreciat ca ar fi ars peste 25 tone de deseuri menajere.
Sursa: Andrei Gherghel