Drama trăită de francezi după ce catedrala Notre Dame a fost mistuită de flăcări este înţeleasă foarte bine de orădeni. Asta pentru că şi acolo un incendiu devastator a distrus Palatul Episcopal Greco-catolic, în vara anului trecut. Marcaţi de tragedia de acum opt luni, orădenii spun că înţeleg până la lacrimi durerea provocată de incendiul de la Paris.
Mihai Vătămănelu, vicarul Episcopiei Greco-catolice Oradea: Eu nu mă aflam direct aici, în schimb Preasfinţitul era aici şi atât de mult l-a afectat pentru că era şi un pic de ploaie şi rece. S-a şi îmbolnăvit şi de atunci încă suportă să zic aşa rezultatul acelei traume, acelei suferinţe, conform Observator.
La Palatul Episcopal Greco-Catolic se lucrează fără oprire în această perioadă. Peste o lună, exteriorul clădirii ar trebui să fie gata.
Ovidiu Constantin, administrator şantier: Stăm bine în graficele pe care ni le-am preconizat, având în vedere că o parte din şarpanta care urma să fie finalizată, s-a finalizat cam 50 la sută şi urmează să se finalizeze şarpanta înspre Piaţa Unirii.
Criticii de artă și arhitecții orădeni au încercat să evalueze pagubele lăsate în urmă şi de flăcările care au cuprins zilele trecute acoperișul catedralei Notre Dame din Paris.
Cristian Puşcaş, arhitect: Acolo sunt câteva soluţii, în special în domeniul şarpantelor gotice. Acestea au anumite particularităţi de proiectare şi de execuţie. Să nu uităm că ele erau construite doar de o anume breazlă de meşteşugari care se specializau de la un şantier la altul.
După 8 luni de muncă la monumentul din Oradea, constructorii prevăd etapele care vor fi parcurse și de specialiștii francezi.
Sute de specialiști va trebui să identifice fiecare obiect distrus pentru a-l reface aproape identic.
Dacă reabilitarea Catedralei de la Paris a fost esitmată la 5 ani de zile, constructorii din Oradea speră să dea în folosinţă Palatul Episcopal în maximum 3 ani.