Actualizare : Timp de o oră angajaţii Servicului de Ambulanţa Maramureş, au protestat in fata unitatii in care isi desfasoara activitatea. Sindicaliştii s-au adunat în curtea unităţii unde şi-au manifestat nemulţumirile şi în acelaşi timp speranţa că vor reuşi să sensibilizeze guvernul şi că vor soluţiona o parte din revendicări. Zeci de angajati au venit la protest de acasă, astfel încât activitatea serviciului nu a fost afectată în nici un fel.
Principala nemulţumire a sindicaliştilor e legată de salarizare. Aceştia susţin că veniturile lunare ale personalului din sistemul sanitar, respectiv din serviciile de ambulanţă, se vor diminua de la 1 ianuarie 2018, odată cu aplicarea regulamentului de sporuri. Pierderea tichetelor de masă va duce şi ea la diminuarea salariilor de la 1 ianuarie 2018. De asemenea, sindicaliştii sunt nemulţumiţi şi de situaţia şi starea parcului de ambulanţe din Serviciile Publice de Ambulanţă.
Sindicaliştii mai spun că acţiunile protestare vor continuă pe 4 octombrie cu măr miting în capital , şi că dacă va fi ne voie se va merge până la grevă generală .
Angajaţii din sistemul de sănătate încep protestele. Medicii, asistentele sau ambulantierii cer să nu le fie micşorat salariul prin trecerea contribuţiilor de la angajator la angajat de la 1 ianuarie şi vor în continuare sporuri şi tichete de masă.
Angajaţii de la Ambulanţă protestează în 28 septembrie timp de o ora. Acţiuni de acest gen vor avea loc atât la sediul Servicului judeţean de Ambulanţă Maramureş, cât şi la substaţiile din judeţ.
Federaţia Solidaritatea Sanitară a anunţat şi ea proteste, care încep tot pe 28 septembrie cu pichetarea simultană a Ministerului Muncii şi Justiţiei Sociale (MMSJ) şi a Ministerului Sănătăţii (MS). Acţiunea de protest va continuă şi vineri, 29 septembrie, prin pichetarea aceloraşi ministere, dar în intervalul orar 9:00 — 11:00.
„Motivul protestelor îl constituie nemulţumirea profundă a membrilor de sindicat faţă de prevederile legii 153/2017 (privind salarizarea personalului plătit din fonduri publice n.r.) şi de intenţia Guvernului de a modifică statutul legal al salariului de baza, acestea determinând scăderi masive ale veniturilor majorităţii angajaţilor din sănătate, estimate la circa 60%, începând cu 1 ianuarie 2018″, se arată într-un comunicat al federaţiei.
Principalele revendicări ale Federaţiei ”Solidaritatea Sanitară”, „prezentate în mod repetat reprezentanţilor Guvernului”, se referă la renunţarea la măsură de creştere a impozitării salariului de baza (realizată prin introducerea contribuţiilor angajatorului în salariul de baza al angajatului) care determina o scădere medie a veniturilor cu 22%, dar şi la renunţarea eliminării „de facto” a sporurilor pentru condiţiile de muncă pentru angajaţii din sănătate, această măsură determinând o scădere medie a veniturilor cu 40%.
Nu în ultimul rând săptămâna viitoare, Federaţia Sanitas va picheta ministerele Sănătăţii, Muncii şi Finanţelor după care va urmă un miting pe 19 octombrie, cu aproape 20 de mii de protestatari.