Sindicaliştii din învăţământ sunt gata de ieşit în stradă. Ei au decis demararea protestelor începând din 2 octombrie, dacă Guvernul nu este dispus să rezolve problemele cu care se confruntă, respectiv încheierea unui acord scris prin care se angajează să soluţioneze mai multe probleme cu care se confruntă salariaţii din învăţământ.
Membrii de sindicat reclamă faptul că sporurile salariale se calculează prin raportare la salariile de baza de anul trecut, ceea ce conduce la obţinerea unor venituri salariale mai mici decât ar trebui de fapt. Concret, angajaţii din învăţământ pierd, în medie, peste 3 la sută din venitul brut, iar procentul poate fi mai mare, dacă au mai multe sporuri.
”Suntem nemulţumiţi de cuantumul mic al creşterii salariilor nete în anul 2018 comparativ cu creşterile salariilor brute, consecinţă a majorării contribuţiilor angajaţilor către stat. În urmă calculelor făcute de FSLI şi recunoscute ulterior de ministrul Finanţelor Publice, precum şi de ministrul Muncii, dacă nivelul brut al salariilor creşte cu 50 la sută, în realitate, ceea ce va primi, anul viitor, fiecare angajat din învăţământ este de maximum 25%. ” arată liderii Federatiei Sindicatelor din Invatamant într-un comunicat de presă.
De asemenea, sindicaliştii vor că la rectificarea bugetară, Executivul să găsească soluţii pentru plata sumelor care li se cuvin angajaţilor în baza unor sentinţe definitive.
Aceştia au mai precizat că aştepta un răspuns până cel târziu pe 25 septembrie şi că în situaţi în care solicitările vor fi ignorate vor începe acţiunile de protest.
Calendarul mişcărilor revendicative va debuta pe 2 octombrie cu pichetarea prefecturilor şi va continuă pe 4 şi 5 octombrie cu pichetarea guvernului, urmând că dacă situaţia o cere să fie stabilite ulterior modalităţile în care vor continuă acţiunile revendicative.