Zeci de mii de britanici refuză să își plătească facturile la energie în semn de protest față de creșterea tarifelor.
Multe din Marea Britanie se întreabă dacă își vor putea permite să plătească facturile la energie în viitorul apropiat. După o creștere de 54% a plafonului de preț pentru gaze și electricitate la 1 aprilie, britanicii se vor confrunta probabil cu o creștere de 78% la 1 octombrie.
„Don’t Pay UK”: toamna scumpirilor și revoltelor
Acest lucru înseamnă că facturile la gaz și electricitate ar putea crește până la echivalentul a 350 de euro pe lună, în medie, în această toamnă.
Această situație va reduce cheltuielile cu alimentele și alte bunuri de primă necesitate. Mii de activiști s-au alăturat unei mișcări de nesupunere civilă pentru a protesta împotriva creșterii prețurilor la energie, numită „Don’t Pay UK”. Iar pentru ei, soluția este simplă: nu-și vor plăti facturile de energie, relatează Le Point.
Protestatarii grupului anonim sunt așteptați să iasă în stradă. Însă aceștia intenționează, de asemenea, să pună presiune asupra furnizorilor de energie și asupra guvernului, ignorându-și facturile și anulând debitele directe. „Don’t Pay UK” speră că un număr suficient de mare de oameni le vor urma exemplul pentru a confrunta companiile energetice cu „probleme serioase”. „Vrem să îi aducem la masă și să îi forțăm să pună capăt acestei crize”, se arată pe site-ul mișcării.
Guvernul critică un „mesaj extrem de iresponsabil”
Mișcarea, lansată în iunie, a declarat că peste 75.000 de persoane au semnat până acum pentru a se alătura protestelor dacă guvernul nu ia măsuri radicale. Peste 21.000 de persoane din orașe precum Bristol, Brighton, Manchester și Londra au distribuit peste 1,6 milioane de pliante.
Guvernul britanic a condamnat deja această mișcare. „Acesta este un mesaj extrem de iresponsabil care, în cele din urmă, va crește prețurile pentru toată lumea și va afecta alte gospodării”, a declarat un purtător de cuvânt al executivului. La sfârșitul lunii mai, guvernul lui Boris Johnson a anunțat un ajutor minim de 400 de lire sterline pe gospodărie, adică 476 de euro, pentru anul în curs. Chiar și atunci, suma părea mică, având în vedere ultima creștere a prețurilor la energie și cea anticipată pentru luna octombrie.
Protestatarii se confruntă cu riscurile asociate neplății, cum ar fi posibilitatea de a fi nevoiți să plătească taxe suplimentare. În cazuri extreme, furnizorii ar putea întrerupe alimentarea cu energie electrică. Dar aceste posibile sancțiuni nu subminează voința mișcării, care susține că „acest lucru va funcționa și că toată lumea, inclusiv industria energetică și guvernul, știe acest lucru”.
Foto: Facebook