Nou An Chinezesc începe, sâmbătă, 10 februarie, lumea intrând în Anul Dragonului de Lemn. Dragonul este cel de-al 5-lea animal din ciclul de 12 ani al semnelor zodiacale chinezeşti, venind după Iepure şi înaintea Şarpelui. Anii recenţi ai Dragonului includ 2024 (anul acesta), 2012, 2000, 1988, 1976, 1964 şi 1952, următorul an al Dragonului fiind în 2036 (Anul Dragonului de Foc).
Data Anului Nou Chinezesc este determinată de calendarul lunar, aşa că variază în fiecare an, dar de obicei cade între 21 ianuarie şi 20 februarie.
Teoria chineză a celor cinci elemente atribuie fiecărui an unul dintre cele cinci elemente – metal, apă, lemn, foc şi pământ. Aşadar, Dragonii născuţi în ani diferiţi vor avea personalităţi diferite.
Deşi în Occident această sărbătoare este numită în mod obişnuit „Anul Nou chinezesc”, China nu este singura ţară care o respectă. Anul Nou Lunar, cunoscut şi sub numele de Festivalul Primăverii, este cel mai sărbătorit şi cel mai lung dintre toate festivalurile asiatice şi este sărbătorit de milioane de oameni din întreaga lume.
Multe alte ţări din Asia de Est, printre care Vietnam, Coreea, Japonia şi Filipine, organizează propriile sărbători de Anul Nou în această perioadă.
La fel ca în cazul multor sărbători ale solstiţiului de iarnă, întunericul simbolic al nopţii este alungat de lumina artificiilor, a felinarelor şi a lumânărilor. Felinarele din hârtie sunt atârnate cu sutele în zonele publice, aducând noroc în noul an.
Au loc dansuri ale dragonilor, spectacole şi parade de festival cu muzică şi acrobaţii. Festivităţile continuă timp de două săptămâni, încheindu-se cu un festival special al felinarelor, care semnalează sfârşitul perioadei de celebrare a Anului Nou.