Prefectul judetului, Gyöngyike Böndi a anuntat marti ca taierile vor putea fi facute timp de 10 zile, incepand de miercuri, perioada in care se vor face controale stricte in teritoriu pentru ca se doreste evitarea producerii unor imbolnaviri datorate carnii de proasta calitate.
In Ardusat a fost autorizat un abator pentru sacrificarea mieilor, iar in judet au mai primit autorizatie sanitar-veterinara provizorie, de 10 zile, locatii in municipiul Sighetu Marmatie (doua locatii), in orasele Seini si Viseu de Sus, respectiv comunele Ardusat, Valea Chioarului, Copalnic Manasturi si Ocna Sugatag.
Reprezentantul guvernului in teritoriu a cerut organizarea de filtre comune de catre reprezentantii directiei sanitare veterinare, ai politiei si jandarmeriei pentru verificarea legalitatii transportului si a certificatelor de calitate.
De asemenea, prin ordin al prefectului, s-a solicitat, tot marti, Oficiului Judetean pentru Protectia Consumatorului, Directiei Sanitar-Veterinara si pentru Siguranta Alimentelor si Autoritatii de Sanatate Publica Maramures sa inceapa controale cu privire la modul de desfasurare a activitatii de sacrificare a mieilor si de respectare a masurilor solicitate.
”Autoritatile nu vor face exces de zel, dar vor fi luate toate masurile de evitare a sacrificarii mieilor in alte locuri decat cele autorizate sanitar-veterinar, din dorinta de a proteja sanatatea cetatenilor”, a declarat prefectul Gyöngyike Böndi.
Legislatia in vigoare prevede amenzi cuprinse intre intre 1.500 si 3.000 lei pentru cei care nu respecta normele sanitar-veterinare de sacrificare si comercializare a produselor din carne de miel.
Sursa: Meda Muntean