Vezi VIDEO
Reforma din sistemul medical, care prevede introducerea pachetului de servicii de baza, are numeroase necunoscute chiar si pentru medici. Modificarile in ceea ce priveste anumite servicii medicale, medicamentele, preventia pacientilor sau modul in care se vor desfasura consultatiile ii pun in dificultate pe medicii de familie. Tocmai de aceea, doctorii cer realizarea si introducerea unor ghiduri medicale care sa reglementeze toate aceste lucruri si care sa fie aplicate intr-un mod unitar la nivel national.
Incertitudinea planeaza asupra a numeroase aspecte legate de cum va functiona noul sistem de sanatate. Chiar daca noile reglementari nu au intrat in vigoare de la 1 aprilie, asa cum era preconizat, oficialii din Ministerul Sanatatii doresc introducerea noului sistem in acest an. Pe de alta parte insa, medicii de familie anunta ca in ceea ce ii priveste, noutatile din domeniul sanitar nu le sunt foarte clare.
„Noul program aduce foarte multe modificari, si aici vorbim in special de aceste tipuri noi de consultatii: consultatii scurte, consultatii medii si consultatiile lungi. Cele scurte de 10 minute, care se adreseaza pacientului care vine pentru o problema certa si usor de rezolvat, cele de durata mai lunga, de 20 de minute, unde se face o anamneza mai amanuntita si se recomanda diverse investigatii, cele de tip C care sunt consultatii deja interdisciplinare si unde inca, de exemplu, nu stim cu se va desfasura aceasta consultatie”, a explicat presedintele Societatii Nationale de Medicina a Familiei Maramures, Gheorghe Lascu.
Consultatiile de tip C ar trebui sa se desfasoare la nivel de ambulator de specialitate, dar si cu participarea medicului de familie, lucru care nu este reglementat in niciun fel. In plus, neclaritati sunt si in ceea ce priveste prescrierea medicamentelor sau acordarea anumitor servicii medicale. Tocmai de aceea, medicii de familie propun introducerea unor ghiduri care sa cuprinda toate aceste informatii, pentru a putea fi aplicate la nivel national.
„Am fi vrut sa avem niste ghiduri pentru intreaga populatie medicala, deci pentru toti medicii de familie, pentru a privi uniform si unitar aceasta problema. Nu poti face o evaluare a starii de sanatate prin aceste programe noi care se vor a fi introduse, fara sa ai o privire unitara, o modalitate de abordare unitara. Si de aceea, cu sprijinul Centrului National de Studii pentru Medicina Familiei noi chiar am inceput un astfel de proiect, pentru a dezvolta astfel de ghiduri”, a mai aratat Gheorghe Lascu.
Daca se va aproba ideea introducerii unor astfel de ghiduri, acestea ar urma sa fie elaborate pe grupe de varsta diferite, dar si in functie de sexul pacientului. Ulterior, ghidurile medicale s-ar constitui intr-o norma de aplicare a modificarilor din sistemul sanitar.
Sursa: Gabriela Kuhajda