Incidente la Tuşnad, acolo unde este in plina desfăşurare Universitatea de Vară a Tineretului Maghiar din România. Câteva zeci de membri ai unor organizații naționaliste au forțat cordonul de securitate și au vrut să ajungă în zona unde premierul ungar, Viktor Orban, susținea un discurs, dar au fost opriți de jandarmi. Politicianul ungar a declarat, sâmbătă, că Ministerul român al Afacerilor Externe i-a trimis un material în care i-a spus despre ce poate să vorbească şi despre ce nu poate, context în care oficialul ungar a atras atenţia că ţara sa va prelua preşedinţia UE şi „un obiectiv principal al Ungariei” va fi sprijinirea României în demersul de aderare la spaţiul Schengen.
Mai mulți membrii ai unor organizații autointitulate „ortodoxe” au forțat cordonul de jandarmi care asigura spațiul de securitate din jurul scenei unde au avut loc discursurile oficialilor maghiari, inclusiv cel al premierului Viktor Orban. S-au îmbrâncit cu jandarmii, dar aceștia au reușit să îi calmeze.
Până la finalul discursurilor, nu au mai existat alte incidente. De altfel, Consiliul Județean Harghita solicitase, printr-o scrisoare deschisă, ajutorul ministerului de Interne pentru a interveni în cazul unor instigări la ură sau manifestări care ar denatura caracterul evenimentului de la Băile Tușnad.
În discursul său, premierul Viktor Orban a făcut mai multe declarații controversate, în special cu privire la Ministerul Român de Externe, despre care susține că i-ar fi recomandat ce subiecte să nu abordeze la Universitatea de vară a tineretului maghiar. Intervențiile sale au fost adesea întrerupte de aplauze.
„Mă sfătuiesc să nu vorbim despre lucruri care pot jigni sentimentele românilor şi mi le enumeră. Simboluri naţionale, despre asta nu am să vorbesc, dar îi salut pe cei care au venit cu steaguri maghiare și secuiești. Să nu vorbim despre drepturile colective ale minorităţilor. Bine, nici despre asta nu am să vorbesc, dar constat că aceste drepturi există şi maghiarii de aici sunt îndreptăţiţi să le aibă.”
Știrile TVR au solicitat un punct de vedere Ministerului român de Externe, dar până la ora difuzării acestei știri nu am primit niciun răspuns.
Și Uniunea Europeană a fost ținta discursului premierului maghiar: „Spun că putem vorbi despre valorile occidentale, dar nu într-o lumină proastă. Dacă cineva urmareşte politica europeană aşa cum o fac eu, atunci valorile europene sunt migraţia, LGBTQ şi războiul, aşa că, dragi prieteni români, aceste valori nu trebuie puse într-o lumină proastă pentru că deja sunt într-o lumină proastă.”
Fostul ministru de externe Cristian Diaconescu spune că discursul premierului Victor Orban arată de ce Ungaria este izolată în Uniunea Europeană: „Este un gest care, în lumea civilizată, nu se face. Nu ştiu care a fost scopul unei astfel de atitudini, dar iese din zona de eleganţă şi de comportament normal între două state care, din anul 2002, au şi un parteneriat strategic. În relaţiile multilaterale sunt suficient de atenţi la limbaj. În România, probabil că se simte mult mai relaxat din acest punct de vedere.”
La Tuşnad, premierul ungar a vorbit și despre dorința României de a adera la Spațiul Schengen.
„Mai avem o altă recomandare către fraţii noştri români. Vă rog frumos să luaţi în considerare următorul lucru: ambiţia cea mai mare, obiectivul cel mai mare al României este sprijinit cu tot sufletul de Ungaria şi anume aderarea la spaţiul Schengen. Şi vă atragem atenţia că, de la 1 iulie 2024, în Uniunea Europeană, Ungaria va prelua preşedinţia şi un obiectiv principal al Ungariei va fi sprijinirea României în acest demers de aderare la spaţiul Schengen. Până atunci putem să spunem următorul lucru: România are un nou prim-ministru. Îi urmăm mult succes, e foarte bine, Dumnezeu să-l binecuvânteze! De când eu sunt premier al Ungariei este al 20-lea coleg omolog de-al meu, deci poate e un număr cu noroc”, a spus Viktor Orban, potrivit traducerii oficiale.
De asemenea, Viktor Orban a mai precizat că, dacă preşedintele Klaus Iohannis va vizita Ungaria, nu i se va spune despre ce poate sau nu să vorbească.
„Dacă tot am primit acest document, propunere, consiliere, atunci ce recomandăm noi în schimb? Păi, în primul rând, dacă preşedintele României vine în Ungaria – şi a primit deseori invitaţie – nu o să-i spunem preşedintelui României despre ce poate şi despre ce nu poate să vorbească la noi”, a afirmat Orban.
Potrivit hirado.hu, Viktor Orban i-a mulţumit, într-o scrisoare, premierului român, Marcel Ciolacu, pentru întrevederile recente pe care le-au avut la Bucureşti şi pentru că a asigurat ca Universitatea de vară de la Băile Tuşnad să se desfăşoare fără a fi tulburată, a anunţat, sâmbătă, Bertalan Havasi, şeful biroului de presă al premierului ungar.
“Aş dori să vă mulţumesc pentru că m-aţi primit la Bucureşti. Vă mulţumesc dumneavoastră şi autorităţilor române pentru că aţi asigurat securitatea Universităţii de vară de la Băile Tuşnad şi pentru că aţi făcut posibil ca discursul meu de astăzi să se desfăşoare în mod paşnic şi fără tulburări”, i-a scris Viktor Orban omologului său român. Acesta a mai adăugat că poate conta pe sprijinul şi cooperarea sa în implementarea propunerilor făcute în timpul întâlnirii lor.
Premierul ungar a fost prezent în fiecare an la Universitatea de vară, organizată de Consiliul Tineretului Maghiar din România şi de Fundaţia Pro Minoritate din Ungaria. Discursul său a suscitat controverse și anul trecut, când Viktor Orban a fost acuzat că transmite mesaje rasiste și pro-Kremlin.
Tabăra Universității de Vară „Tusvanyos” este un eveniment care are loc în fiecare an din 1990 și a fost inițiat cu scopul promovării dialogului româno-maghiar. A 32-a ediție a evenimentului a început marți și se va încheia duminică.