Vezi VIDEO
ACTUALIZARE: Agentia Nationala de Integritate si-a concentrat atentia asupra Maramuresului. In ultimele 24 de ore, institutia a denuntat patru cazuri de incompatibilitate si conflict de interese in judet. Sunt vizati un consilier judetean, primarul din comuna Remetea Chioarului, precum si doi fosti consilieri locali din Baia Sprie si din Viseu de Jos. Daca acuzatiile vor ramane in picioare, cei doi alesi aflati in functii risca sa fie demisi, iar o masura care poate fi luata in cazul tuturor suspectilor e decaderea din dreptul de a mai exercita o functie sau o demnitate publica pe o perioada de trei ani.
HORJ: Contract suspect cu primaria din Borsa
Consilierul judetean Lupu Horj este considerat in incompatibilitate de catre Agentia Nationala de Integritate. Inspectorii care l-au verificat s-au legat de faptul ca, in perioada august 2009 – iunie 2012, cand era consilier local in Borsa, a emis un contract comercial de furnizare de produse, in valoare de 9.324,8 de lei, intre societata sa, Horber SRL, si Primaria Orasului Borsa.
„ Astfel, HORJ LUPU nu a respectat dispozitiile art. 90, alin. 1 din Legea nr. 161/2003, potrivit carora: consilierii locali […] care au functia de […] administrator […] precum si calitatea de actionar sau asociat la societatile comerciale cu capital privat […] nu pot incheia contracte comerciale de prestari de servicii, de executare de lucrari, de furnizare de produse sau contracte de asociere cu autoritatile administratiei publice locale din care fac parte […]”, arata oficialii Agentiei Nationale de Integritate.
Lupu Horj, care este lider PSD in Borsa si care reprezinta USL in Consiliul Judetean, a fost contactat de eMaramures pentru un punct de vedere referitor la acuzatiile Agentiei Nationale de Integritate. Alesul a comentat insa foarte scurt situatia. “Sunt facaturi. Ce pot sa spun mai mult! Nu am facut contestatii. In privinta asta instanta trebuie sa isi spuna cuvantul. Pe scurt, sunt facaturi!”, a spus el.
BUZDUGAN: Acuzat ca si-a favorizat feciorul
Primarul din Remetea Chioarului, Ioan Pavel Buzdugan, e acuzat ca a incalcat regimul juridic privind conflictul de interese in materie administrativa, considerandu-se ca si-ar fi favorizat feciorul in obtinerea unui post de topograf. Potrivit inspectorilor ANI, Buzdugan a semnat contractul individual de munca al fiului sau, prin care acesta este angajat pe durata nedeterminata in cadrul primariei, dar si o dispozitie prin care baiatul a fost reincadrat pe postul de inginer cadastru.
“Astfel, Buzdugan Ioan Pavel a incalcat dispozitiile art. 76, alin. (1) din Legea nr. 161/2003, potrivit carora „primarii […] sunt obligati sa nu emita un act administrativ sau sa nu incheie un act juridic ori sa nu emita o dispozitie, in exercitarea functiei, care produce un folos material pentru […] rudele sale de gradul I”, au aratat oficialii ANI intr-un comunicat remis eMaramures.
Contactat pentru un punct de vedere, primarul din Remetea Chioarului a mentionat ca a facut demersurile pentru cotestarea deciziei ANI. “Nu e vorba de incompatibilitate pentru ca nu a fost nimeni favorizat. Sigur ca acele documente au fost semnate in baza unor hotarari ale Consiliului Local. /…/ Postul de topograf din comuna a fost neocupat doi ani iar in 2008, dupa concursuri succesive in care nu au fost candidati, fiul meu a luat postul. Eu nu puteam sa ii interzic sa participe la concurs”, a justificat Buzdugan.
Reprezentantii ANI au subliniat ca maramureseanul, alaturi de alti trei primari din tara, a fost informat despre declansarea procedurii de evaluare, despre elementele identificate, precum si despre drepturile de care beneficiaza – si anume de a fi asistati sau reprezentati de un avocat.
PELECACI: Consilier la puterea… a doua
In Baia Sprie, ancheta Agentiei Nationale de Integritate il vizeaza pe unui dintre consilierii personali ai primarului localitatii, Dorin Pasca. Este vorba despre fostul fundas Grigore Pelecaci, care s-ar fi aflat in incompatibilitate din 2008 si pana in 2013, deoarece a ocupat atat pozitia de ales local, cat si pe cea de inspector in cadrul cabinetului primarului orasului Baia Sprie.
„Functia de consilier local […] este incompatibila cu calitatea de […] angajat cu contract individual de munca in aparatul propriu al consiliului local respectiv […]”, au subliniat reprezentantii ANI, mentionand ca l-au informat pe Pelecaci despre abaterea comisa si ca acesta are dreptul de a se apara.
Sursele eMaramures au mentionat ca o ancheta similara l-ar viza si pe fostul viceprimar din Baia Sprie, Levente Szakacs, care este actualmente consilier personal al lui Dorin Pasca si care, de asemenea, ocupa o functie publica in cadrul Consiliului Local Baia Sprie.
PETZ: Un vot pentru propria afacere?
Un alt fost consilier local anchetat e din Viseu de Jos. Conform ANI, Ludovic Petz a incalcat regimul juridic privind conflictul de interese in materie administrativa, deoarece, in 2011, cand era ales local a votat rectificarea bugetului comunei, desi avea un interes patrimonial, respectiv incheierea si derularea unui contract de lucrari intre primarie si o societate pe care o administreaza.
Suma atribuita pentru executie a fost de 7.160 de lei, dupa cum au mentionat inspectorii care au verificat situatia fostului consilier, iar societatea detinuta de acesta si platita de Primaria Viseu de Jos pentru lucrari este Pelud Electric SRL.
Sursa: Larisa Cordea