Poveste incredibila in Romania anului 2010. In urma cu trei ani, o familie din Maramures si-a cumparat o masina in leasing de la reprezentanta locala a unei firme din Bucuresti. In 2008, oamenii au platit integral masina, insa nu au primit cartea de identitate a autovehiculului. Mai mult, compania-mama vrea sa-i ridice autoturismul celui care l-a platit integral pe considerent ca acesta nu apare in baza lor de date ca fiind platit. Grav este faptul ca acest caz nu este unul izolat in judetul nostru.
In anul 2007, familia Lazar din satul Nistru a achizitionat un autoturim in valoare de 23.000 de euro printr-o firma de leasing din Baia Mare. In septembrie 2008, autoturismul a fost achitat integral. De atunci, cumparatorii au solicitat reprezentantei cartea de identitate a autoturismului, insa firma-mama refuza sa le elibereze actul, ba chiar ameninta ca va confisca masina, deoarece aceasta nu aparea ca fiind achitata in baza de date din Bucuresti.
Povestea pagubitului
“In cursul anului 2007 ne-am prezentat la firma din Baia Mare sa achizitionam un autoturism. Pana in septembrie 2008, am platit intreaga suma, 23.000 euro. Apoi, lunar, ne-am prezentat sa ridicam certificatul de inmatriculare. Domnul director de la firma din Baia Mare ne-a spus sa mai asteptam o luna, doua, trei… A trecut un an si jumatate si i-am cerut sa ne zica adevarul. Atunci dansul ne-a spus: este o problema la Bucuresti, nu ne elibereaza certificatul de inmatriculare, pentru ca nu s-a achitat intreaga suma acolo sau nu a ajuns”, povesteste Gheorghe Lazar, proprietarul unui autoturism Citroen achizitionat in leasing.
Maramureseanul spune ca li s-a prezentat un document din care rezulta ca firma din Baia Mare nu mai are restante catre firma-mama. De altfel, firma intermediara le-a eliberat oamenilor o adeverinta din care rezulta ca au platit integral suma, precum si o alta adeverinta care confirma ca intreaga suma a fost trimisa firmei din Bucuresti.
“Avand aceste adeverinte, am luat legatura cu Viorica Mihai, de la firma din Bucuresti. Insa, ea mi-a spus ca nu am niciun contract cu ei, ca nu am achitat banii, asa ca vin sa imi ridice autoturismul, intrucat firma din Baia Mare a intrat in insolventa”, spune Lazar. Maramureseanul a incercat zadarnic sa stinga amiabil acest conflict.
Pana acum nimeni nu a incercat sa le explice pagubitilor cum au ajuns in aceasta situatie si cine e vinovat pentru asta. Singura sansa pentru ei ramane actionarea in instanta, care va fi facuta tot pe cheltuiala lor. Pana atunci, omul nostru se teme sa circule cu masina.
Reactia firmei intermediare
Firma intermediara din Baia Mare sustine ca a platit catre firma-mama. “Nu ne-am dorit aceasta situatie neplacuta. Am intrat in acest joc in momentul in care piata auto se vindea. A fost propunerea companiei de leasing, noi fiind un garant intre companie si client. Dansul (n.red., Gheorghe Lazar) a achitat toata valoarea masinii, noi am achitat integral catre firma din Bucuresti. Insa, cei de la Bucuresti au refuzat sa trimita cartea de identitate a masinii, motivand ca anexa in baza careia am platit banii este legata de un un alt contract. In cazul nostru, compania de leasing este proprietarul, iar noi eram utilizatorul. Evident, dansii nu pot sa isi inmatriculeze masina, neavand cartea de identitate care sa ateste proprietarul”, a recunoscut Viorel Onea, directorul general al firmei de leasing SC Family Service SRL din Baia Mare, firma care intre timp a declarat stare de insolventa.
Reactia firmei din Bucuresti
Andreea Andrei, PR & Marketing Officer, de la Alpha Leasing Romania IFN, firma din Bucuresti implicata in acest caz, a remis urmatoarea lamurire: “Precizam ca intre Alpha Leasing Romania IFN SA si societatea mentionata de dumneavoastra, reprezentata de domnul Gheorghe Lazar, nu a existat si nu exista o relatie contractuala de finantare sau de alta natura.
Conform bazei noastre de date, masina respectiva a facut obiectul unui contract de leasing financiar alaturi de alte 25 de autovehicule, in prezent reziliat din culpa exclusiva a utilizatorului, SC Family Service SRL, ca urmare a neplatii ratelor de leasing.
Utilizatorul a inregistrat intarzieri la plata si, conform cadrului contractual agreat intre parti, in aceste conditii finantatorul are dreptul de a refuza transferul dreptului de proprietate pana la achitarea tuturor sumelor restante aferente contractului de leasing.
Dorim sa subliniem prejudiciul adus societatii noastre de catre utilizatorul contractual care, desi nu si-a achitat ratele de leasing in ultimele 182 de zile, in conditiile unei sume restante semnificative, a refuzat si refuza in continuare sa predea bunurile proprietate a Alpha Leasing.
Desi nu exista o relatie contractuala intre noi si domnul Gheorghe Lazar, urmare a sesizarilor primite la finele anului 2009, acesta a fost contactat si invitat la sediul Alpha Leasing Romania pentru clarificarea pozitiei sale fata de raportul contractual existent intre Alpha Leasing Romania IFN SA si SC Family Service SRL, insa nu a dat curs invitatiei”.
Sursa: Vasile Dale