Este cunoscut faptul ca exercitiul imbunatateste forma fizica si reduce riscul aparitiei bolilor, dar pana acum nu se stia clar cum anume se produc schimbarile. Un studiu recent arata ca exercitiul fizic modifica forma genelor si modul lor de functionare, imbunatatind starea generala de sanatate si conditia fizica, scrie The New York Times.
Gradul in care o gena raspunde semnalelor biochimice ale corpului este influentat de procesul de metilare, prin care ciorchini de atomi, numiti grupuri de metil, se lipesc de exteriorul genei ca niste moluste microscopice. Oamenii de stiinta stiau deja ca tiparele de metilare se modifica in functie de modul de viata, de alimentatie, sau de expunerea la factorii poluanti. Dar nu se stia pana acum ce masura exercitiul fizic practicat in mod regulat pe termen lung influenteaza metilarea.
Intr-un studiu publicat luna aceasta de cercetatorii de la Institutul Karolinska din Stockholm au fost recrutati 23 de barbati si femei tineri si sanatosi, le-a fost testata conditia fizica si au fost supusi mai multor analize medicale, inclusiv unei biopsii musculare. Apoi li s-a cerut sa pedaleze pe o bicicleta folosind un singur picior cate 45 de minute, de patru ori pe saptamana timp de trei luni. Dupa aceasta perioada oamenii de stiinta au repetat biopsia musculara si celelalte analize in cazul fiecarui voluntar.
Nu a fost nicio surpriza ca piciorul antrenat a devenit mai puternic decat celalalt. Dar mai interesante au fost modificarile aparute in ADN-ul celulelor musculare.
Folosind o analiza sofisticata a genomului, cercetatorii au ajuns la concluzia ca in peste 5.000 de locatii de pe genomul celulelor musculare ale piciorului antrenat se gaseau acum noi tipare de metilare. Schimbarile erau semnificative si nu se regaseau si in cazul piciorului neantrenat. Exprimarea genelor s-a accentuat in mod vizibil in de gene ale celulelor musculare studiate de cercetatori. Majoritatea genelor respective sunt cunoscute pentru rolul pe care il joaca in raspunsul la insulina sau in inflamarea muschilor. Cu alte cuvinte, ele sunt responsabile pentru sanatatea muschilor si pentru conditia fizica. Aceste gene s-au modificat in cazul piciorului antrenat, dar nu in cazul celui neantrenat.
Concluzia studiului este clara. „Prin exercitiu regulat putem crea modificari care afecteaza modul cum folosim genele pentru a dezvolta muschi mai sanatosi si mai functionali care imbunatatesc calitatea vietii”, spune Malene Lindholm, coordonatoarea studiului.
Sursa: zf.ro