Cei patru, impotriva carora au fost emise mandate de arestare preventiva in 29 noiembrie, pentru 20 de zile, si ulterior pentru inca 30 de zile, au fost audiati, luni, pe rand, timp de peste sase ore, de catre judecatorii instantei supreme. Toti cei patru acuzati de spionaj si-au sustinut nevinovatia, afirmand ca ei doar si-au indeplinit atributiile pe care le aveau in cadrul societatilor si institutiilor in care activau, informeaza Rompres.
Fostul adjunct al sefului Oficiului Participatiilor Statului si Privatizarii in Industrie (OPSPI), Dorinel Mucea, a spus ca prin organizarea unei a doua sesiuni a licitatiei in cazul privatizarii Electrica Muntenia Sud s-a obtinut o suma de 4,5 ori mai mare decat valoarea estimata a companiei. Firma Enel ar fi oferit initial 720 de milioane de euro pentru achizitia a 67,5% din actiunile Electrica Muntenia, pentru ca mai apoi sa-si majoreze oferta la 820 de milioane de euro, meritul revenindu-i lui Dorinel Mucea.
Acest exemplu a fost dat si de consilierul international Stamen Stancev care a spus in fata judecatorilor ca, daca ar fi putut sa il influenteze pe Dorinel Mucea, ar fi facut in asa fel incat acesta sa nu mai organizeze o a doua sesiune a licitatiei si, astfel, compania pentru care lucra ar fi cheltuit cu 100 de milioane de euro mai putin.
De altfel, Stancev sustine ca beneficiile aduse Romaniei prin investitiile intermediate de el in ultimii 15 ani se ridica la suma de trei miliarde de euro.
Cei patru audiati au negat ca ar fi traficat informatii clasificate si au reclamat faptul ca procurorii nu cunosc indeajuns piata economica si vorbesc de chestiuni generale fara sa stabileasca macar valoarea prejudiciului.
Pe data de 17 ianuarie, un complet de trei judecatori de la ICCJ a admis propunerea procurorilor DIICOT de prelungire, cu inca 30 de zile, a mandatelor de arestare preventiva pentru cei patru inculpati.
In acest dosar, procurorii Parchetului de pe langa Inalta Curte de Casatie si Justitie au extins cercetarea penala fata de consultantul international Stamen Stancev si consilierul ministerial Mihai Radu Donciu pentru culegerea, procesarea si transmiterea de date si documente confidentiale din industria nationala de aparare. In ultima luna, anchetatorii au audiat o serie de martori, din declaratiile carora au reiesit elemente noi in acest caz.
Unul dintre martori a fost directorul general al SC Romaero SA, Dan Ionel Vulcan, care a declarat ca societatea face parte din industria de aparare a Romaniei si ca raportul de evaluare a societatii a fost clasificat ca secret de serviciu. In consecinta, procurorii au decis ca Stancev si Donciu pot fi acuzati si de transmitere a informatiilor confidentiale din industria nationala de aparare, deoarece au tranzactionat informatii referitoare la societatea Romaero.
De asemenea, au fost extinse cercetarile si in cazul directorului firmei Credit Suisse First Boston Europe Ltd. Londra (CSFB), Vadim Benyatov Don, pentru infractiunea de subminare a economiei nationale. Anchetatorii au stabilit ca Vadim Benyatov a folosit informatii din Ministerul Economiei si Comertului si de la societatea Nuclear Electrica SA pentru achizitionarea de energie electrica in favoarea grupului multinational Marco, in dauna economiei nationale.
Cei patru inculpati arestati sunt acuzati de spionaj si constituirea unui grup infractional organizat, cu scopul de a obtine si transmite informatii despre privatizarea unor mari companii de stat, cum ar fi Electrica Muntenia, Romaero SA, Societatea Romana de Radiocomunicatii, Romtelecom, Posta Romana si Nuclear Electrica SA.
In acelasi dosar, fostul ministru al economiei si comertului Codrut Seres este pus sub invinuire sub acuzatia ca, in calitatea sa de membru al guvernului, a sprijinit grupul infractional organizat de Stamen Stancev.
De asemenea, ministrul comunicatiilor si tehnologiei informatiilor, Zsolt Nagy, ar putea fi pus sub urmarire penala, in cazul in care Comisia speciala de la Cotroceni va fi de acord. Procurorii sustin ca acesta a verificat, in permanenta, daca discutiile telefonice ale lui Stancev si compania sunt monitorizate de SRI.
Sursa: Ioana Osan