Vezi VIDEO
Aproape o mie de tatici din Maramures primesc indemnizatie pentru cresterea copilului. Oficialii Agentiei de Plati si Inspectie Sociala Maramures spun ca de la an la an se constata ca numarul parintilor care se afla in concediu de maternitate sau paternitate e in scadere, in conditiile in care si natalitatea se afla intr-un trend descendent.
De la peste 5.000 de solicitari cate existau la nivelul judetului Maramures in urma cu opt ani, acum s-a ajuns la mai putin de 3.600 de persoane care beneficiaza de indemnizatie pentru cresterea copilului. Reprezentantii Agentiei de Plati si Inspectie Sociala Maramures spun ca trendul e unul descendent din cauza ca si natalitatea a scazut semnificativ.
Cele mai multe cereri pentru astfel de indemnizatii vin din partea mamicilor care prefera sa renunte pentru o perioada la serviciu, chiar daca sunt “femei de cariera”.
“Barbatul e considerat in familia traditionala romaneasca un personaj care are in primul rand aceasta indatorire, aceea de a aduce hrana. Este, sa zicem, diferenta esentiala, in rest mentalitatea ramane cam aceeasi. Acolo unde pot, mamele prefera sa ramana cu copiii, chiar si acele mame care prin prisma stricta a ajobului pe care il au este clar ca din media veniturilor realizate pe 12 luni anterior nasterii copiilor au joburi bine platite, sunt persoane cu calificare deosebita si apreciate in mod deosebit la locul de munca, sunt femei de cariera”, a declarat directorul executiv al Agentiei de Plati si Inspectie Sociala Maramures, Ovidiu Morar.
In prezent, la nivelul judetului Maramures, peste 2.500 de femei se afla in concediu de maternitate, iar 941 de barbati primesc indemnizatie de crestere a copilului. Suma primita de parintii care se afla in concediul de crestere a micutului porneste de la minimum 600 de lei.
“Suma minima este de 600 de lei, chiar daca din calculul venitului mediu pe cele 12 luni anterioare nasterii copilului rezulta o suma mai mica de 500 de lei. In optiunea de pana la 2 ani, in situatia in care mama sau tatal opteaza sa mearga pana la 2 ani cu ingrijirea copilului, exista un plafon maxim de 1.200 de lei, chiar daca veniturile depasesc acest plafon. In cazurile in care se opteaza pentru un an si anul doi cu stimulent, plafonul poate urca pana la 3.600 de lei”, a adaugat Ovidiu Morar.
De o suma de 600 de lei beneficiaza si cei care au adus pe lume un copil, desi inca sunt elevi sau studenti.
In schimb, in cazul celor care opteaza pentru reintoarcerea la serviciu inainte de expirarea perioadei care se acorda pentru cresterea copilului, statul acorda un stimulent lunar de 500 de lei pana in ziua in care micutul implineste doi ani. In Maramures, 436 de femei primesc stimulent de insertie si doar sase barbati beneficiaza de un astfel de drept.
Sursa: Camelia Tocaci