FMI a agreat in discutiile cu autoritatile romane plata TVA la incasare din ianuarie 2013, decalarea calendarului de privatizari ale companiilor de stat, o serie de masuri pentru stimularea crearii de noi locuri de munca si amanarea coplatii in sistemul medical. „As spune ca s-au incheiat cu succes negocierile cu partenerii nostri internationali – Comisia Europeana, FMI si Banca Mondiala – privind angajamentele asumate de Romania pentru cea de-a sasea revizie a acordului cu institutiile financiare internationale, respectiv modul cum ne-am indeplinit performantele economice si financiare la finele lunii iunie”, a declarat ministrul Finantelor, Florin Georgescu.
El a spus ca in cadrul negocierilor s-au asigurat sumele necesare pentru refacerea salariilor nominale ale functionarilor bugetari la nivelul din iunie 2010 si pentru plata sumelor „retinute necuvenit pensionarilor”, corespunzator a sapte luni din acest an si a noua luni din anul care urmeaza.
Masuri fiscale amanate pentru la anul
De asemenea, in plan fiscal, s-au agreat masuri importante pentru stimularea mediului de afaceri, pentru crearea de locuri de munca si dezvoltarea inovarii tehnologice. Totodata, plata TVA la incasare a fost agreata de institutiile internationale.
„Aceasta se va aplica efectiv, datorita necesitatii unor pregatiri metodologice, de la 1 ianuarie 2013. S-a agreat punerea in aplicare incepand cu octombrie a unui pachet de masuri privind stimularea crearii de noi locuri de munca si, de asemenea, incurajarea prin deductibilitate fiscala crescuta a cheltuielilor de cercetare si dezvoltare ale agentilor economici. Pe partea de cheltuieli bugetare s-au asigurat sume suplimentare la nivelul autoritatilor locale in vederea onorarii obligatiilor catre persoanele cu dizabilitati, precum si pentru plata arieratelor, respectiv datorii restante ale autoritatilor locale catre diversi furnizori si diversi creditori”, a adaugat Georgescu.
Companii de stat privatizate in regim de urgenta
Ministrul a afirmat ca Romania s-a angajat ca pana la mijlocul lunii septembrie sa privatizeze, cu un investitor strategic, Oltchimul, „ceea ce va pune in valoare potentialul acestei unitati economice si al Arpechim din apropierea sa”.
Va urma, de asemenea, privatizarea a 15% din capitalul social al Transgaz. „Se vor introduce conduceri profesioniste – si acestea de astazi sunt – dar bazate pe o selectie competitiva la nivelul societatilor comerciale cu capital de stat, mai intai un pachet de zece societati comerciale si regii autonome vor beneficia de un management privat, profesionist, selectat pe baza de criterii de performanta foarte clare”, a incheiat ministrul Finantelor.
Guvernul are de recrutat manageri profesionisti
Ministrul Economiei, Daniel Chitoiu, a spus, la randul lui ca la Electrica Furnizare va avea manager general privat pana la sfarsitul lunii septembrie. De asemenea, Romgaz, Transgaz si Transelectrica vor avea manageri privati pana la sfarsitul acestui an, iar Hidroelectrica va avea conducere privata si va fi listata in momentul in care va iesi din insolventa.
El a mai spus ca termenele pentru privatizarile companiilor de stat si listarile acestora au fost decalate. Astfel, privatizarea Transgaz, listarile complexelor energetice Oltenia si Hunedoara, vor avea loc in luna septembrie. Electrica Distributie si Electrica Furnizare au ca termen de listare inceputul anului viitor.
Tarom si CFR Marfa sunt scoase la vanzare
Pe de alta parte, Ministerul Transporturilor s-a angajat sa privatizeze CFR Marfa pana in luna decembrie. Statul roman ar putea scoate la vanzare chiar si pachetul majoritar de actiuni al Tarom, daca oferta de privatizare a 20% din actiunile operatorului aerian national nu este atractiva.
In nota de fundamentare a unui proiect de ordonanta elaborat de Ministerul Finantelor se spune ca programul de privatizare al Ministerului Transporturilor pentru 2012 are in vedere prevederile scrisorii de intentie la acordul incheiat cu FMI, prevederi amendate succesiv cu prilejul fiecarei evaluari a institutiilor financiare internationale si care au stabilit masuri de privatizare cu termene de realizare privind Tarom si CFR Marfa.
„Singura actiune de privatizare preconizata a fi realizata de Ministerul Transporturilor si Infrastructurii si de a aduce venituri din vanzare de actiuni se refera la vanzarea pachetului de actiuni reprezentand 20% din capitalul social al Tarom, iar aceasta, desi se fac eforturi pentru atragerea investitorilor de portofoliu si de retail pe piata de capital, este susceptibila de a nu fi realizata datorita lipsei de interes a acestora in contextul crizei economice actuale”, se mentioneaza in nota de fundamentare.
Foto: taxe (c) gettyimages.com
Sursa: Mediafax