Vezi VIDEO
De cateva zile caniculare vor avea parte maramuresenii in urmatoarea perioada. Administratia Nationala de Meteorologie a emis o avertizare meteorologica de cod galben, cu temperaturi maxime ce vor atinge frecvent valori de 35–37 de grade si un indice temperatura – umezeala ce va depasi pragul critic de 80 de unitati. Medicii maramureseni arata ca cei mai afectati de temperaturile ridicate sunt copiii mici si persoanele in varsta, in cazul acestora fiind recomandata in mod special evitarea expunerii la razele solare.
Codul galben de canicula si disconfort termic va afecta intreaga tara incepand de maine, existand posibilitatea sa fie extins si pentru urmatoarele zile. In conditii de temperaturi extreme, medicii maramureseni recomanda consumul a peste doi litri de lichide, in special apa, cu administrarea unui pahar de apa la fiecare 30–40 de minute, pentru a evita deshidratarea. Cu o mai mare precautie trebuie sa isi desfasoare activitatea in aceasta perioada persoanele in varsta si in special cele care au probleme cardiovasculare sau neurologice, in cazul acestora existand un risc mult mai mare sa se confrunte cu probleme de sanatate din cauza caldurii.
„Recomandarile din punct de vedere al sanatatii pentru populatie, cu precadere pentru populatia varstnica sau care sufera de anumite afectiuni cronice, in special bolnavii cardiovasculari, bolnavii cu afectiuni neurologice, recomandarea este de a-si continua tratamentul, daca apar anumite modificari de stare de bine sa consulte medicul de specialitate sau medicul de familie, totodata sa evite expunerile prelungite la soare, cu precadere intre orele 11.00 si 17.00”, a precizat directorul Directiei de Sanatate Publica Maramures, Rares Pop.
Pe langa varstnici, o alta categorie expusa la un risc ridicat in zilele caniculare sunt bebelusii si copiii mici. In cazul acestora, statul prelungit la soare este foarte periculos, pentru ca temperatura corporala a micutilor se poate modifica periculos de repede.
“Categoriile de persoane predispuse la risc sunt bolnavii cronic, bolnavii in varsta si bolnavii cardiovasculari si neurologici. Totodata, si copiii mici, sugarii, care pot suferi modificari de temperatura corporala foarte usor, in conditiile in care trebuie sa isi echilibreze acest confort termic dat care poate fi modificat de temperaturile destul de crescute”, a mai aratat medicul Rares Pop.
O alta recomandare importanta venita din partea medicilor este ca persoanele care depun un efort fizic prelungit sa evite activitatile intense in orele de varf ale caniculei. Totodata, este indicat ca activitatile sportive sa se desfasoare fie la primele ore ale diminetii, fie seara, dupa ora 18.00, din cauza pierderii foarte mari de lichide prin transpiratie.
Sursa: Gabriela Kuhajda