Somnul fiecarei persoane dezvaluie informatii utile despre starea de sanatate, afirma specialistii in lifestyle, care au alcatuit cu aceasta ocazie si un ghid de informatii practice care sa ii ajute pe oameni sa puna capat problemelor care ii deranjeaza in timp ce dorm.
Potrivit healthyliving.msn.com, atunci cand sunteti treaz, sunteti alerti la semnalele pe care corpul vi le trimite, indiferent daca acestea sunt pozitive sau negative. Insa organismul nu inceteaza sa comunice cu dumneavoastra atunci cand mergeti la culcare. Prezentam mai jos sase lucruri pe care somnul le dezvaluie despre starea dumneavoastra de sanatate, insotite de informatii utile specifice, care ar putea sa va ajute.
1. Nu puteti sa dormiti pe spate
Daca dormitul pe spate este dificil pentru dumneavoastra sau daca, de fiecare data cand dormiti pe spate, va treziti apoi pe o parte, ar putea exista o cauza ascunsa in spatele acestui fapt. Atunci cand sunteti lungit pe spate, apar o serie de schimbari fiziologice care ar putea sa interfereze cu respiratia. Sindromul rezistentei cailor respiratorii superioare (Upper Airway Resistance Syndrome/ UARS) este un termen folosit pentru a descrie un grup de probleme de ordin fizic care cauzeaza congestie sau rezistenta la nivelul nasului sau al gatului, inhiband respiratia in timpul somnului. Femeile in varsta de peste 40 de ani sunt predispuse sa dezvolte UARS. Potrivit unui studiu francez, realizat pe femei suferind de insomnie sau care dormeau insuficient, peste jumatate dintre ele prezentau intreruperi ale respiratiei la nivelul cailor respiratorii superioare.
Indiciu surprinzator: Daca ati purtat aparat ortodontic sau un dispozitiv de largire a boltei palatine in copilarie sau in adolescenta, acest fapt sugereaza o structura faciala ingusta. Persoanele cu maxilar si bolta palatina inguste sunt cel mai predispuse la UARS.
2. Loviti sau „furati” patura
Nimic nu pare mai enervant ca un partener de viata care acapareaza patura sau va loveste (involuntar) in timpul somnului. Ati putea insa sa il iertati daca ati sti ca acea persoana nu poate sa se abtina – vinovatul are o problema involuntara, denumita tulburare periodica a miscarii membrelor (Periodic Limb Movement Disorder / PLMD). Persoanele cu PLMD se clatina, isi arunca bratele si se misca foarte mult in pat pe durata intregii nopti, iar apoi se simt obosite si iritate in timpul zilei, pentru ca nu au avut parte de un somn bun. PLMD este similar si asociat cu sindromul picioarelor nelinistite, insa cei mai multi oameni suferinzi resimt o senzatie de agitatie si de neliniste la nivelul picioarelor si dorinta nestapanita de la misca si atunci cand sunt treji. Pe de alta parte, PLMD se declanseaza dupa ce adormiti, fara sa fiti constient de existenta sa. PLMD poate fi un efect secundar al unor medicamente, precum antihistaminice, antidepresive si antipsihotice si devine totodata mai frecvent odata cu varsta.
Indiciu surprinzator: Va treziti cu o mana sau un picior atarnand peste marginea patului, iar patura este pe jos. Sau poate ca patura este infasurata strans in jurul corpului dumneavoastra, ca si cum v-ati fi rasucit de multe ori in ea. Daca impartiti patul cu cineva, partenerul de cuplu va va oferi mai multe indicii, cerandu-va adeseori sa nu il mai loviti in somn si sa reveniti in jumatatea voastra de pat.
3. Sforaiti prea tare
Sforaitul reprezinta ceva mai mult decat o neplacere majora pentru partenerul dumneavoastra. Studiile au aratat ca sforaitul – in special cel foarte zgomotos – este direct asociat cu accidentul vascular cerebral si cu maladiile cardiovasculare, atat in calitate de cauza, cat si de efect. In ultimii cinci ani, mai multe studii de amploare au descoperit ca persoanele care sforaie zgmotos prezinta un risc mai mare de accident vascular cerebral si de infarct decat populatia generala. Intr-un studiu realizat de curand la Henry Ford Hospital din Detroit, scanarea cu ultrasunete a dezvaluit faptul ca persoanele care sforaie prezinta un risc mai mare de ingrosare a peretilor arterelor carotide, cele doua artere mari care transporta sange oxigenat spre creier. Atunci cand peretii acestor artere se ingroasa, acest semnal este considerat un precursor pentru ateroscleroza (intarirea peretilor arterelor), o afectiune care semnaleaza la randul ei debutul unor maladii cardiovasculare.
Alte studii au descoperit ca aceasta relatie cauza-efect functioneaza si in sens invers: intarirea arterelor limiteaza cantitatea de oxigen din sange, fortand astfel plamanii sa lucreze mai intens. Apneea de somn, care merge mana in mana cu sforaitul, este cunoscuta de multa vreme drept un semnal care semnalizeaza pericole pentru inima si vasele sangvine. Insa concluzia potrivit careia sforaitul semnaleaza la randul sau existenta unor probleme la nivelul arterelor este una noua.
Indiciu surprinzator: Gura va este adeseori uscata si aveti o respiratie amara (sau ambele) atunci cand va treziti. Ambele apar atunci cand respirati pe gura, un fapt asociat cu sforaitul, intrucat plamanii incearca sa obtina aer pe alta cale decat pe nas.
4. Mergeti la culcare cu picioarele reci, dar va treziti cu febra
„Dansati” cu termostatul si cu paturile toata noaptea? Pentru femei, schimbarile de temperatura din timpul somnului pot reprezenta unul dintre primele semne ale faptului ca intrati in perimenopauza, perioada de dinainte de menopauza, in timpul careia fluctuatiile hormonale scapa de sub control. Studii recente au aratat ca femeile care au puseuri de fierbinteala, transpiratie nocturna sau ambele se trezesc, in medie, intre de patru ori si de sase ori pe noapte.
Pe langa menopauza, exista si alte probleme de sanatate care afecteaza termostatul de reglare a temperaturii corporale. Persoanele cu hipotiroidie tind sa spuna ca le este frig tot timpul, intrucat metabolismul lor functioneaza cu incetinitorul, in timp ce persoanele cu hipertiroidie sau care au maladia Graves (un tip de hipetiroidie) au puseuri de fiebinteala pentru ca metabolismul lor functioneaza cu o viteza exagerata. Picioarele si mainile extrem de reci sunt un semn al sindromului Raynaud, o maladie a circulatiei sangvine, caracterizata prin ingustarea vaselor de sange din maini, picioare si uneori din nas, impiedicand astfel circulatia normala a sangelui.
Indiciu surprinzator: Mainile si picioarele va sunt foarte palide sau prea albe, dar devin de un rosu aprins in apa calda (sindromul Raynaud) sau va place sa dormiti cu sosete, dar trebuie sa le dati jos la jumatatea noptii (hipotiroidie).
5. Nu reusiti sa dormiti toata noaptea
Daca nu reusiti sa aveti un somn consistent pe timpul noptii, o posibila explicatie ar fi aceea ca exista ceva care va trezeste. Aceasta este partea usoara, totusi – trebuie sa va dati seama ce a cauzat acea interferenta, inainte de a o transforma intr-un mesaj catre creier care sa va asigure un somn bun. Cea mai uzuala cauza este nocturia sau urinarea din timpul noptii. Pe masura ce imbatranim (sau pentru femei, dupa ce au copii), vezica devine mai sensibila mai putin capabila sa retina urina acumulata, fara sa trimita semnale senzoriale catre creier. Nu ar trebui sa fiti constienti ca aveti aceasta problema? Nu neaparat! Multe persoane, in special in primele faze ale acestui sindrom, se trezesc doar pe jumatate de mai multe ori pe noapte inainte de a simti nevoia urgenta si definitiva de a merge la toaleta.
Indiciu surprinzator: Primul lucru pe care il faceti cand va treziti de dimineata este sa va grabiti la toaleta. Odata ce va treziti pe deplin, sunteti capabil sa recunoasteti semnalele creierului care va alerteaza in legatura cu presiunea la care este supusa vezica.
6. Va treziti cu o durere de cap
Daca durerile de cap matinale va deranjeaza mai des, ele sunt cel mai probabil dureri de cap cauzate de tensiunea de la nivelul gatului. Cea mai simpla explicatie vizeaza pozitia in care ati dormit – folositi prea multe perne, iar acestea tensioneaza muschii gatului. Mai greu de recunoscut este strangerea din dinti din timpul somnului, o forma de bruxism. Atunci cand maxilarele sunt presate puternic timp de cateva ore, tensiunea din muschi radiaza in sus si in jos, ducand la aparitia acestor dureri de cap cauzate de tensiunea musculara.
Indiciu surprinzator: Durerea de cap este concentrata in varful sau pe o parte a capului sau este resimtita ca o menghina care va strange dintr-o parte. Acest tip de durere este asociata cu tensiunea musculara.
Sursa: Mediafax