![]() |
![]() |
Pe langa durerile si suferintele pe care trebuie sa le indure in fiecare zi, persoanele cu dizabilitati trebuie sa lupte si cu indiferenta autoritatilor. Si asta din cauza ca in Baia Mare nu se respecta o lege data in vigoare inca din 2006, care prevede dotarea institutiilor cu rampe – functionale – de acces pentru persoanele cu handicap. Chiar daca constituie o obligativitate, putine institutii publice din urbe dispun de astfel de rampe, iar cele care exista, in foarte multe cazuri, sunt impracticabile.
La Primaria Baia Mare, persoanele in scaune mobile pot ajunge in incinta doar utilizand calea de acces… auto, pentru ca treptele din fata institutiei ar fi imposibil de trecut pentru o astfel de persoana. In schimb, cladirea Palatului Administrativ este una care beneficiaza de rampa, mai mult de una electrica. Problema este ca o persoana aflata intr-un scaun cu rotile s-ar putea sa nu o vada, pentru ca este pliata. In plus, aceasta trebuie actionata de altcineva, atributia revenind jandarmului care pazeste intrarea.
Accesul oamenilor cu handicap la Teatrul Municipal poate fi incadrat la categoria sport extrem, „traseul” fiind unul aproape imposibil, asta din cauza virajelor pe care ar trebui sa le faca un om tintuit intr-un scaun cu rotile. Insa, in mod cert, iarna nu este indicata o astfel de „aventura”, deoarece rampa este plina de zapada si nimeni nu se oboseste sa o inlature.
„Majoritatea institutiilor publice fie nu au, fie au facute aceste rampe de ochii lumii, cum ne place noua sa facem, in societatea romaneasca, respectiv sa bifam lucrurile. Nu conteaza ca nu e buna, ca nu foloseste nimanui, ca viata persoanei cu dizabilitati este la fel de dificila si accesul este la fel de ingradit. Noi bifam ca am facut-o”, a spus Daniel Filipas, directorul executiv al Asociatiei Esperando.
Si sediul central al Postei Romane din Baia Mare este „dotat” cu o asemenea rampa de acees, insa si aceasta acum este impracticabila, deoarece stratul de zapada acoperea asa-zisa cale de acces. Ce sa mai vorbim de rampele de pe trotuare din „buricul” urbei, mai exact de pe bulevardul Bucuresti, care servesc, mai ales acum in plina iarna, drept… patinoar, mai multi trecatori concentrandu-se sa nu-si rupa oasele pe gheata groasa.
Cu toate ca amenzile, in astfel de situatii, ar trebui sa fie destul de consistente, pana acum, se pare, nicio institutie nu a fost sanctionata pentru asa ceva. „Nu am auzit niciodata ca o institutie sa fie amendata pentru lipsa acestor rampe. Au fost tentative, dar fie ca s-au anulat amenzile, fie ca s-a renuntat la ideea de fi aplicata sanctiunea. La un moment dat, nici macar nu se stia care institutie ar avea aceste atributii”, a punctat Daniel Filipas.
Legea 448/2002 este cea care reglementeaza drepturile persoanelor cu handicap, reglementari pe care nu le respecta aproape nimeni. Culmea e ca amenzile de pana la 9.000 lei prevazute in cazul in care se incalca prevederile legale nu intereseaza pe nimeni. Poate dupa o zi petrecuta intr-un scaun cu rotile… lucrurile s-ar vedea altfel.
Sursa: Andrei Gherghel