Vezi VIDEO
Chiar daca nimeni n-ar fi crezut vreodata, Craica a devenit santier. Acest lucru se datoreaza faptului ca reprezentantii municipalitatii au decis sa tina piept apelor involburate care au inundat cartierul Vasile Alecsandri in aceasta iarna. Ca atare, Primaria a dispus lucrari de taluzare, decolmatare si indiguire a malului paraului Craica, care se vor finaliza cel tarziu in vara acestui an.
Inundatiile din perioada sarbatorilor de iarna au determinat autoritatile din Baia Mare sa dispuna masuri de urgenta pentru protejarea locuitorilor din zona Paltinisului – Granicerilor, grav afectati de revarsarile apei. In luna ianuarie, municipalitatea a inceput lucrari ample de indiguire si decolmatare a mai multor sectoare ale paraului Craica.
Astfel, potrivit sefului Directiei Servicii Publice din cadrul Primariei Baia Mare, Vasile Barbul, pe strada Paltinisului, intre imobilele cu numerele 64 si 66 se desfasoara decolmatarea cursului apei si operatiuni de taluzare, iar in zona imobilelor 72 si 74 (cea mai des inundata) se vor realiza diguri de gabioane, mai precis niste cosuri de nuiele sau din sarma umplute cu pamant si/sau pietris.
Seful de santier Dumitru Andronescu a explicat ca taluzarea si decolmatarea se va realiza pe o distanta de aproximativ 160 de metri si se va lua in vedere si refacerea puntii care leaga zona Paltinisului-blocuri de zona Paltinisului-case, intrucat aceasta cale de acces reprezinta un adevarat pericol pentru trecatorii, fiind gaurita in mai multe portiuni.
Vasile Barbul a mentionat ca a luat legatura cu reprezentantii operatorilor de servicii care au obiective in zona, respectiv Vital, Electrica si E.On Gaz, precizandu-le ca in timpul lucrarilor din zona Craica vor fi modificate traseele retelelor de apa, gaz si electricitate. De asemenea, Andronescu a explicat ca in curand se va realiza ridicarea conductelor peste nivelul paraului.
Reprezentantii municipalitatii mai au precizat ca durata lucrarilor de pe paraul Craica vor depinde de doi factori: vremea si banii. Daca in ceea ce priveste conditiile meteorologice deocamdata totul pare in ordine, cu fondurile va fi mai dificil, din cauza crizei economice. Barbul a afirmat ca asteapta aprobarea Consiliului Local (finantatorul proiectului) a unei sume de aproximativ 600.000-700.000 lei. Daca totul decurge bine, intreaga actiune s-ar putea termina pana la inceputul verii.
Sursa: Catalin Tineghe