Din iulie, afacerile in domeniul transportului si depozitarii deseurilor menajere vor deveni de-a dreptul rentabile nu doar in Maramures, ci in toata tara, pentru ca, potrivit anagajamentelor luate in fata UE, Romania trebuie sa inchida toate gropile de gunoi din mediul rural pana in vara acestui an, in caz contrar riscand sa plateasca o amenda de 200.000 de euro pe zi si sa intre in procedura de infringement, pentru violarea prevederilor din acordurile europene incheiate. Industria deseurilor, chiar si in plina criza, ar putea sa produca noi ”regi ai gunoielor” sau sa consolideze afacerile celor actuali.
In Maramures, se actioneaza pe ultima suta de metri, chiar daca autoritatile judetene au avut la dispozitie mai mult de cinci ani ca sa realizeze planul integrat de gestionare a deseurilor menajere. In tot acest timp, consultantii proiectului au incasat sume mari de bani, iar costurile ulterioare pentru mutarea si… stramutarea locurilor in care s-au tot ”amplasat” rampe de gunoi ecologice au fost si ele fabuloase, astfel incat numai despre o gestionare eficienta a banului public nu se poate vorbi cand vine vorba despre acest proiect.
Proiectul continua sa fie la fel de incurcat si in prezent, mai ale ca autoritatile inca nu sunt sigure de amplasamentul pentru rampa ecologica din nordul Maramuresului. Varianta aprobata de alesi a fost la Rozavlea, dar autoritatile au intampinat dificultati cu obtinerea avizelor necesare depozitarii in comuna a deseurilor menajere, comuna fiind intr-o zona protejata.
Situatia l-a iritat pe seful CJ Maramures, Mircea Man, care a spus ca aproape s-a ajuns ca intreg judetul sa fie o zona protejata pe linie de mediu. El a declarat ca decizia nu se va schimba, iar Rozavlea va ramane ”gazda” gunoaielor colectate din toate comunele din nordul Maramuresului. Restul deseurilor, stranse din comunele din restul judetului, urmeaza sa fie aduse la Recea, unde va fi al doilea amplasament. Vor ramane deschise rampele din orase, iar pe una Mircea Man si-a propus sa o mute inainte de termenul de inchidere. El a cerut identificarea unui alt amplasament pentru depozitul de deseuri menajere din Targu Lapus, amplasat in aproprierea localitatii Rohia, care il irita vizual de fiecare data cand merege acasa.
In prezent, in Maramures exista, in mediul rural, 70 de depozite de deseuri menajere din care 47 sunt functionale, 21 de depozite sunt inchise, iar un depozit a fost reabilitat. Suprafata utilizata pentru depozitarea deseurilor menajere este de peste 195.000 metri patrati, iar cantitatea de deseuri depozitata declarata este de peste 190.000 metri cubi.
Potrivit datelor centralizate la Prefectura Maramures, 33 de unitati administrativ-teritoriale gestioneaza activitatea de transport si depozitare cu operator, iar 37 de unitati administrativ-teritoriale prin primarie. Comisarul sef al Garzii de Mediu Maramures, Calin Crisan, a precizat ca pana acum 63 de localitati au contracte de colectare si transport cu un operator autorizat, iar 13 au trasat sarcina colectarii in grija primariei, chiar daca institutia nu poate obtine licenta de operare in domeniu si nici autorizatie de mediu.
Inchiderea gropilor de gunoi este obligatorie in mediul rural pana la mijlocul lunii iulie 2009, orasele si municipiile beneficiind de o amanare de cativa ani. Intreruperea activitatii in comune va presupune transportul deseurilor spre o rampa autorizata, iar asta inseamna masini speciale si conditii asemenea, adica ori un serviciu pubic judetean ori o firma privata sau mai multe, pentru ca putine primarii au gunoierele lor. Pana una-alta, castigate vor fi societatile existente acum pe piata, cum este si Drusal, dar interes exista deja si din partea altora care au mirosit afacerea.
De altfel, tot mai des au loc intalniri intre autoritati pe tema gestionarii deseurilor menajere. Una s-a desfasurat chiar azi, 22 aprilie, unde prefectul Sandu Pocol a mentionat ca ”la inceputul lunii viitoare, vor fi organizate intalniri zonale cu primarii localitatilor din partea de sud a judetului pentru a discuta si stabili modul in care vor fi indeplinite de judetul nostru masurile din programul de conformare asumate de tara noastra pe componenta de mediu”.
Reprezentantul guvernului in teritoriu a aratat ca dupa sedintele cu primarii va convoca o sedinta de analiza, la care va fi invitat sa participe comisarul general al Garzii Nationale de Mediu, Silvian Ionescu. Pana atunci, comisarii de mediu urmeaza sa verifice depozitele de deseuri menajare din teritoriu si sa vada care sunt conforme si care nu.
Subprefectul Alexandru Cosma a precizat ca activitatea serviciilor de salubrizare trebuie reglementata in asa fel, incat sa fie inclusa in ”Sistemul integrat de gestionare a deseurilor” care va fi implementat si coordonat de Consiliul Judetean. El a propus ”identificarea de solutii eficiente care sa fie suportabile din punct de vedere financiar de catre primarii in privinta costurilor pentru transportul si depozitarea deseurilor menajere”, insa seful CJ a promis sa fie alocate fonduri suficiente pentru sustinerea activitatii de gestionare a deseurilor menajere in teritoriu.
CITESTE SI:
Sursa: Meda Muntean