Suprafetele cultivate cu opium in Afganistan au crescut cu sapte procente in acest an, ceea ce permite tarii sa ramana in continuare cel mai mare producator mondial de opium, arata un raport al Organizatiei Natiunilor Unite (ONU) dat miercuri publicitatii, transmite DPA. Afganistanul produce 80% din opiumul mondial, ingredientul de baza din care se produce heroina.
Potrivit raportului ONU, recolta de opium a Afganistanului a crescut cu 17% comparativ cu anul trecut, pana la aproximativ 6.400 de tone, in timp ce suprafetele cultivate cu opium au crescut cu 7%, pana la 224.000 de hectare.
“Comunitatea internationala a esuat in combaterea narcoticelor. Avem cea mai mare rata de dependenta si cel mai mare grad de cultivare. Intrebarea este cum sa facem progrese?”, a declarat Jean-Luc Lemahieu, directorul departamentului de analiza al Biroului ONU pentru Droguri si Criminalitate — (UNODC).
Comertul cu droguri ramane elementul cheie al economiei Afganistanului. Potrivit lui Jean-Luc Lemahieu, opiumul este responsabil pentru aproximativ 20% din Produsul Intern Brut al Afganistanului iar “industria” angajeaza in mod indirect peste 410.000 de persoane, mai mult decat personalul fortelor armate ale Afganistanului.
Numarul provinciilor din Afganistan in care se cultiva opium a ramas acelasi, 19 din 34, iar provincia nord-vestica Herat, la granita cu Iranul, a ramas lider cu 46% din productia nationala, la fel ca si anul trecut. In schimb, raportul ONU sustine ca valoarea engros a productiei de opium a scazut anul acesta la 850 de milioane de dolari, cu 13% mai putin decat cea din 2013, din cauza unei reduceri de 23% a pretului, de la 172 de dolari pe kilogram anul trecut la 133 de dolari in acest an.
Dupa incheierea misiunii de lupta a Fortei Internationale de Asistenta pentru Securitate (ISAF) a NATO, prevazuta la finalul lui decembrie, Alianta Nord-Atlantica va fi prezenta in Afganistan in 2015 cu o noua misiune, redusa, de asistenta si de formare. In 2015, 12.500 de soldati straini, printre care 9.800 de americani, urmeaza sa ramana pe teren, mai putin de 10% dintre cei 140.000 de militari desfasurati in punctul forte al misiunii NATO.
Sursa: Agerpres