Oamenii de stiinta au descoperit o gaura neagra care este atat de mare incat contrazice teoria cresterii acestor formatiuni misterioase din Univers. Potrivit estimarilor savantilor, aceasta gaura neagra s-a format la aproximativ 900 de milioane de ani dupa Big Bang. Dar, intrucat masuratorile au indicat ca gaura neagra respectiva are o masa de 12 miliarde de ori mai mare decat cea a Soarelui, ea contrazice ipoteza unanim acceptata despre dezvoltarea si cresterea acestor formatiuni ceresti.
„Bazandu-ne pe studii precedente, aceasta este cea mai mare gaura neagra descoperita dintre toate cele care s-au format in acea perioada de timp”, a declarat, miercuri, Fuyan Bian, cercetator la Research School of Astronomy and Astrophysics din cadrul Universitatii Nationale din Australia (ANU).
„Teoria actuala a stabilit o limita pentru cat de repede poate sa creasca o gaura neagra, insa aceasta este prea mare pentru a respecta teoria”, a mai spus acesta.
Formarea unor gauri negre super-masive ramane un subiect aprig dezbatut in comunitatea stiintifica. Totusi, multi oameni de stiinta au considerat vreme indelungata ca ritmul de crestere al gaurilor negre este limitat.
Gaurile negre cresc, potrivit teoriilor avansate de cercetatori, pe masura ce absorb materie. Cu toate acestea, in timp ce acea materie este absorbita, ea va fi incalzita si va crea presiune radioactiva, care va impinge masa respectiva departe de gaura neagra.
„La baza, avem doua forte care se echilibreaza impreuna si stabilesc o limita pentru crestere, iar aceasta este mult mai mica decat am descoperit noi”, a adaugat profesorul Bian.
Noua gaura neagra a fost descoperita de o echipa internationala de cercetatori coordonata de profesorul Xue-Bing Wu de la Universitatea Beijing din China, in cadrul Sloan Digital Sky Survey, un proiect stiintific care colecteaza date si imagini din 35% din cerul emisferei nordice.
Universitatea Nationala din Australia coordoneaza un proiect similar, denumit SkyMapper, care cerceteaza si monitorizeaza cerul din emisfera sudica.
Cercetatorii se asteapta ca noi gauri negre sa fie identificate pe masura ce ambele proiecte vor avansa in cercetarile lor.
Sursa foto: Mediafax
Sursa: Mediafax