Numerosi experti in calitatea vinului sunt de parere ca sticlele in format ?Magnum’ – cu o capacitate de 1,5 litri, fata de cele standard de 750 de mililitri – favorizeaza o imbatranire mai lenta si mai armonioasa a vinului, datorita recipientului mai generos. Rezultatul? Vinuri cu o mai buna uniformitate si stabilitate, precum si o mai mare longevitate, relateaza ziarul digital hola.com.
Se pare ca si in ce priveste vinul dimensiunea conteaza, este de parere ziarul spaniol, care prezinta cateva avantaje ale pastrarii sale in asa-numitele sticle „Magnum”. Imbatranirea vinului in astfel de sticle este mai armonioasa, prin urmare aceste recipiente reprezinta optiunea ideala de conservare in pivnitele noastre.
Sticla Magnum favorizeaza imbatranirea vinului. Se stie ca oxigenul este dusmanul vinului, iar sticla Magnum, avand un dop identic cu cel al unei sticle standard, lasa sa intre aceeasi cantitate de aer la o sticla dubla de vin, astfel ca oxigenul va dauna mai putin. In plus, procesul de oxidare a lichidului se reduce, iar virtutile sale aromatice si gustative se multiplica.
Este ideala pentru a bea cu prietenii: dintr-o sticla Magnum pot degusta, dintr-o data, mai multe persoane, un grup de prieteni, fie ca petrec in club, in bar sau acasa. O sticla Magnum va fi suficienta pentru a servi opt pana la zece invitati. Si se va deschide un singur dop, nu doua!
Cu cat este mai mare cantitatea de lichid imbuteliat, cu atat se reduce pericolul de alterare a vinului din cauza unor incidente termice. Prin urmare aceste sticle sunt mai putin supuse schimbarilor de temperatura. Sticla Magnum este si o buna investitie, fiind considerata o garantie pentru o viata mai lunga a vinului.
Vinurile nobile si de rezerva imbuteliate in format Magnum au obtinut calificative mai bune. Prin urmare devin un cadou perfect pentru amatorii de vin. Comercializarea lor este insa limitata si mai costisitoare. In afara de formatul ?Magnum’ exista si sticle mai mari, insa nu atat pentru comercializare, cat pentru a fi prezentate ca exponate.
Sticlele de vin au mai multe marimi, fiind denumite diferit, cu multa imaginatie — unele dintre ele, dupa regi sau personalitati din Biblie. Sticla de 500 de mililitri este preferata pentru vinurile Tokaj, Jerez si Sauternes, precum si pentru alte vinuri dulci. Sticla de 620 de mililitri a fost folosita initial pentru vinul galben (vin jaune), un vin alb produs in departamentul Jura, din estul Frantei, din struguri din soiul Savagnin.
Sticla de 3 litri a fost numita „Jeroboam”, dupa primul rege al Israelului. Sticla de 6 litri se numeste „Imperial” sau „Matusaleh” si este echivalentul a patru Magnum-uri. Sticla de 9 litri numita „Salmanaza”, dupa unul dintre cei mai mari regi asirieni, este echivalenta a 12 sticle standard. Sticla de 12 litri, „Balthazar”, este echivalentul a doua sticle Imperial. In timp ce sticlele de 15 si 18 litri poarta numele de Nabucodonosor si Melchior si sunt echivalentul a 20, respectiv, 24 de sticle standard.
Sursa: Agerpres