Vezi VIDEO
Au mai ramas putine traditii de Pasti care se pastreaza vii in Maramures. Majoritatea au disparut odata cu vechile generatii. In schimb, apar idei noi, venite si ele din legende. In satul Unguras, din comuna Dumbravita, Felician Farcas a luat de buna o gluma facuta pe seama calfelor: sa potcovesti oua. S-a hotarat sa o puna in practica si… a reusit. Ouale sale potcovite au ajuns prin toata tara, chiar si in Europa, la colectionari vestiti.
Felician Farcas a inceput sa potcoveasca oua in anii ’80. S-a chinuit o vreme, insa ambitia l-a determinat sa nu renunte.
„Dupa cum vedeti, nu stiu ce-a fost inainte, oul sau gaina, dar putea sa fi fost potcoava. Am luat-o atunci ca pe o ambitie, ca pe o demonstratie de dexteritate. A trecut vremea, am avut si perioade in care n-am mai facut sau altele in care am avut comenzi serioase. Nu e greu, dar dureaza cam o ora sa potcovesti un ou. Sigur, nu poate chiar oricine face, dar sunt gata sa invat pe oricine si chiar sa ma arunc in concurs de potcovit oua cu oricine”, povesteste Felician Farcas.
La inceput, omul a gaurit oule manual, acum are freza, totul merge struna. Insa cand are comenzi mari, marturiseste ca mai sparge cate un ou. Un ou potcovit costa 20-25 lei.
„La inceput, nu spargeam niciun ou. Apoi, cand faceam multe, am inceput sa cam sparg. Momentul cel mai sensibil e dupa ce potrivesti potcoava. Da, sunt in stare sa potcovesc si ou de strut, nu cred c-ar fi o problema”, se lauda ”potcovarul”.
Oul potcovit nu e singura inventie a lui Felician Farcas. Acesta tocmai lucreaza la o poarta maramuresana care se deschide in sus, ca Podul Londrei…
Sursa: Alexandru Ruja