O serie de picturi rupestre preistorice vechi de cel putin 40.000 de ani, reprezentari zoomorfe dar si contururi ale unor maini, care au fost descoperite in sapte pesteri aflate pe insula indoneziana Sulawesi, au potentialul de a rescrie istoria artei.
O echipa de oameni de stiinta a anuntat miercuri ca aceste desene rupestre au o vechime de aproximativ 40.000 de ani, varsta comparabila cu cele mai vechi forme de exprimare artistica descoperite in Europa, continent despre care se credea ca reprezinta leaganul artei.
„Se credea ca Europa Occidentala este epicentrul unei explozii simbolice a primelor indeletnici artistice, asa cum sunt picturile rupestre si alte forme de arta figurativa, acum aproximativ 40.000 de ani”, explica expertul in datare Maxime Aubert de la Universitatea australiana Griffith.
Faptul ca oamenii preistorici din Sulawesi aveau aceleasi indeletniciri artistice cu semenii lor europeni indica faptul ca arta rupestra s-a dezvoltat independent si simultan in mai multe zone ale planetei, conform arheologului Thomas Sutikna de la Universitatea australiana Wollongong.
„Arta pe piatra este unul dintre indicatorii capacitatii de exprimare abstracte a oamenilor din trecutul indepartat, zorii a ceea ce azi consideram drept o caracteristica a omului modern”, a mai adauagt Sutikna. S-a concentrat asupra a 14 desene rupestre: 12 contururi ale unor maini si doua reprezentari zoomorfe (de animale), dintre care una a unei babiruse si cealalta a unui porc. Aceste reprezentari sunt desenate pe peretii din calcar ai pesterilor din apropiere de Maros, in sudul insulei Sulawesi aflata la est de Borneo.
Majoritatea acestor reprezentari au fost realizate cu un pigment ocru rosu. Aceste desene rupestre sunt cunoscute de mai multe decenii, dar varsta lor nu a fost determinata pana la acest studiu. Unii experti estimau ca ar avea o vechime ce nu depaseste 10.000 de ani.
Oamenii de stiinta au apelat la o metoda de datare pe baza descompunerii radioactive a cantitatilor infime de uraniu recoltate din unele depuneri minerale formate pe aceste desene.
Cea mai veche dintre picturile rupestre din Sulawesi, un contur al unei maini ce a fost desenat in urma cu cel putin 40.000 de ani, are o varsta comparabila cu cea a celei mai vechi forme de arta figurativa cunoscuta pana in prezent, un punct rosu de pe situl paleoistoric El Castillo din Spania.
Varsta desenelor zoomorfe din celebrele pesteri Chauvet si Lascaux din Franta este cu mult mai mica, intre 17.000 si 30.000 de ani. Spre exemplu, cea mai „tanara” reprezentare zoomorfa din pesterile de pe insula Sulawesi are cel putin 35.000 de ani vechime.
Acest studiu este publicat in ultimul numar al revistei Nature.
Sursa foto: Agerpres
Sursa: Agerpres