Vezi VIDEO
Amintiri din „epoca de aur”, din perioada de catanie sau din viata de student sunt prezente in cea mai noua serie de volume lansate astazi, 19 mai, la Biblioteca Judeteana „Petre Dulfu” din Baia Mare. Noutatea cu care vin aceste carti este faptul ca acestea cuprind si manuscrisele originale, care au o vechime de cateva zeci de ani.
In secolul vitezei, tot mai multi scriitori abandoneaza penita si hartia in favoarea calculatorului sau a tabletei, astfel ca manuscrisele in care apar scrise operele in forma lor bruta sunt tot mai rare. In aceste conditii, o editura din Targoviste a demarat un proiect la nivel national, prin care isi propune sa lanseze mai multe volume in care scriitorii sa-si publice atat opera in forma finala, cat si manuscrisele originale.
„Este o colectie care va dura pe mai multi ani si in care scriitori, atat prozatori, cat si poeti, isi prezinta un manuscris dintr-o anumita perioada de timp si, pe langa textul redactat al cartii, exista la sfarsit manuscrisul olograf. Un scriitor nu are o opera de-a gata, el ezita foarte mult: taie, sterge, se gandeste. Unii scriu diferit, unii scriu direct, sunt inspirati, altii muncesc foarte mult pe un text, deci e ca un fel de scoala literara oferita in dar celor care vor sa citeasca un autor”, a explicat directoarea editurii la care au fost publicate volumele, Camelia Iuliana Radu.
Editorii spera ca astfel sa se pastreze ultimele manuscrise ale scriitorilor romani, care incep sa devina din ce in ce mai rare. Totodata, acestea le pot fi utile istoricilor, dar si criticilor literari, care au nevoie de manuscrise pentru a cerceta modul in care autorul a gandit opera pe care a scris-o. Printre scriitorii care si-au lansat o carte in cadrul colectiei „Scriitori in manuscris” se afla si maramureseanul Stefan Doru Dancus, cu volumul „Caietul albastru”, in care apar texte scrise de catre acesta in tinerete.
„Sunt mai multe si povestiri, si poezii, de pe vremea cand eram mai tanar. Am acoperit intre 17 si 21 de ani, inclusiv armata, cu ce am scris in armata, dar am impresia ca recitindu-le, cand m-am apucat sa le caut, mi-am spus «Domnule, uite ce frumos am scris inainte!». Am stat mai mult aducandu-mi aminte de perioada din Motru, pentru ca e o etapa care nu se poate uita atata de usor. Comunismul nu-l poate uita nimeni, dintre cei din generatia mea”, a marturisit scriitorul Stefan Doru Dancus.
Pana in prezent, colectia „Scriitori in manuscris” numara trei volume: „Caietul rosu”, de Camelia Iuliana Radu, „Caietul albastru”, de Stefan Doru Dancus si „Alburi sangerande”, carte semnata de Ion Petrovai. Cu ocazia lansarii acestora in Baia Mare, au fost prezentate si cateva volume de poezie care au fost premiate recent la Festivalul de Poezie de la Viseu de Sus.
Sursa: Gabriela Kuhajda