Ofiterul sovietic Stanislav Popov, acum colonel in rezerva, a fost recompensat zilele acestea cu un premiu al mass-mediei din Germania – ‘un premiu international care vine cu intarziere’ – pentru faptul ca in anul 1983 a recunoscut sistemul fals de alarma de avertizare in cazul unei lansari de rachete si, singur, intr-o astfel de situatie, ‘a avut curajul sa nu faca nimic si sa ignore alarma falsa’, potrivit publicatiei Die Velt, citata miercuri de presa rusa.
In noaptea de 25 spre 26 septembrie 1983, el se afla in serviciu operativ la centrul Serpuhov-15 de avertizare in caz de lansari de rachete in faza timpurie, un obiectiv secret al armatei in apropiere de Moscova. La scurt timp dupa miezul noptii, s-a declansat alarma, iar ecranele radarelor aratau ca SUA au lansat cateva rachete balistice nucleare impotriva Uniunii Sovietice.
‘Am intrat in schimb ca de obicei la 20h00’, isi aminteste Petriov. – In ziua aceea avea 80 de oameni in subordine. – ‘Faceam ceea ce facem de obicei, intr-un cuvant, lucruri de rutina… La 00:15, nu voi uita niciodata acest moment, au inceput sa urle sirenele. Pe ecranul din fata biroului meu a aparut brusc cuvantul ‘START’, cu harta SUA si un mic patrat langa o baza militara. Conform echipamentelor, de acolo veneau rachetele’, a relatat acesta ziaristilor germani.
Avea doar cateva clipe la dispozitie pentru a evalua situatia si a raporta superiorilor. Ochii colegilor si subordonatilor sau erau atintiti asupra lui cu spaima si ingrijorare. Tensiunea era maxima, o simte si acum in timp ce povesteste.
‘Aveam cateva minute la dispozitie ca sa raportez conducerii superioare. Rachetele urmau sa explodeze pe teritoriul nostru peste o jumatate de ora. Aveam impresia ca in acel moment capul meu se transformase intr-un computer – o multime de date, dar un intreg nicidecum nu prindea contur’, si-a amintit colonelul. Si-a sunat superiorii peste doua minute, conform regulamentului, ca sa raporteze ca a fost o alarma falsa. ‘Calculatoarele mai si gresesc!’ Dupa aceea a asteptat minute tensionate pentru a vedea daca evaluarea sa a fost exacta. Daca rachetele ar fi fost lansate in realitate, ar fi fost detectate de radare in 18 minute. ’18 minute cat o viata! Nu s-a intamplat nimic, luasem decizia corecta’, a spus Petrov, indicand ca de la inceput a avut dubii in privinta atacului: toate rachetele americane erau lansate de la aceeasi baza, in realitate asa ceva nu se intampla. Mai tarziu a aparut si explicatia incidentului: satelitii sovietici au luat lumina reflectata de nori drept rachete americane.
Sursa: Agerpres