Vezi VIDEO
Prima editie a Festivalului de vin si gastronomie Baia Mare a debutat azi cu dreptul. Curtea Pensiunii „La Fontana”, locul de desfasurare al evenimentului, o premiera nationala s-a transformat intr-o feerie de miresme.
„Organizam primul festival de vin si gastronomie atat din Baia Mare cat si din tara se pare. In rest au fost doar organizate festivaluri de vin sau separat de gastronomie. Incercam sa aducem lumea, sa aducem publicul pentru a-l educa si a incerca sa invatam despre o asociere corecta intre preparate culinare deosebite si vinuri pe masura”, a declarat Adriana Moldovan, organizatorul festivalului.
La deschiderea festivalului care are loc in perioada 3-4 octombrie a participat si Catalin Chereches, primarul municipiului Baia Mare. Acesta a vorbit despre importanta unor astfel de evenimente dar si despre intentia de a duce acest festival la nivel national.
„Vreau in primul rand sa-i multumesc Adrianei pentru ideea pe care a avut-o de a lansa acest festival. Este o chestiune care tine de modul in care crestem calitatea vietii in acest oras, este o chestiune care tine de nivelul cultural al acestui oras, de modul in care aducem in fata oamenilor produse de foarte buna calitate care sunt de cele mai multe ori realizate aici de catre romani. Le multumesc celor care au venit de la diverse crame din Romania, diversi producatori de vinuri, le multumesc care comercializeaza astfel de produse aici in municipiul Baia Mare si cred ca acest prim pas va avea o amploare mult mai generoasa in urmatorii ani. As dori foarte mult ca la un moment dat sa avem sau sa transformam acest festival intr-un festival national astfel incat tot ceea ce inseamna Centrul istoric al municipiului Baia Mare, incepand cu Piata Cetatii si continuand cu Piata Libertatii sa fie mobilate cu tot ceea ce inseamna produse pe care dumneavoastra le oferiti publicului larg”, a declarat Catalin Chereches.
Municipiul Baia Mare candideaza la titlul de Capitala Culturala Europeana 2021, iar festivalul de gastronomie deschis azi in oras poate contribui la sustinerea acestei candidaturi. Bucatele alese, asezonate cu vinuri de calitate pot pune orasul Baia Mare pe harta gastronomica a tarii si, de ce nu?, a Europei.
„E foarte important intr-o comunitate sa cresti nivelul asteptarilor si sa ii faci pe oameni sa isi doreasca din ce in ce mai mult si sa ii faci pe oameni sa isi doreasca lucruri din ce in ce mai bune si mai frumoase. Nu trebuie sa ne multumim cu putin si nu trebuie sa-i lasam pe oameni intr-o anumita plafonare, intr-o anumita ceata, intr-o anumita umbra. Oamenii, indiferent ca sunt dintr-un mediu intelectual sau dintr-o alta zona mai putin mobilata din punct de vedere intelectual, trebuie sa aiba un nivel si un standard cat mai inalt. Din acest motiv, consider ca un astfel de eveniment este un model despre cum trebuie sa arate calitatea vietii, despre modul in care oamenii trebuie sa se orienteze spre calitate, despre modul in care oamenii trebuie sa stie sa aprecieze calitatea si cred ca in acest fel, pas cu pas, si in raport cu ceea ce ne dorim noi pentru Baia Mare, de a deveni Capitala Culturala Europeana in 2021, acest festival va fi una dintre componentele importante ale unui astfel de demers pentru ca muzica, arta plastica se imbina foarte bine si cu vinul si cu tot ceea ce inseamna gastronomie. Asadar, consider ca paleta trebuie sa fie completa si trebuie sa fie la un nivel cat mai inalt”, a mai adaugat Chereches.
La acest eveniment, care se desfasoara in premiera in Baia Mare, au raspuns invitatiei 14 producatori de vinuri din toata tara, preparatele sunt gatite de maestrii bucatari de la „La Fontana” in frunte cu Horia Simon dar si bucatari care au participat la un renumit show culinar.
Cei prezenti au fost rasfatati cu mancaruri pe toate gusturile, vinuri alese dar si o demonstratie de sabrare a sampaniei (n.r. taierea gatului sticlei cu sabia) facute de maestri in domeniu. Cei care doresc sa participe pot achizitona vouchere la locul de desfasurare al evenimentului.
Sursa: Ana Pop