„Strabunica” tuturor ursilor polari din zilele noastre a fost o femela de urs brun din Irlanda, care a trait in urma cu 20.000 – 50.000 de ani, iar hibridarea face parte integranta din evolutia biologica a acestei specii amenintate cu disparitia, se afirma intr-un studiu publicat in Current Biology.
Potrivit AFP, studiile precedente au scos in evidenta faptul ca ursul polar modern (Ursus maritimus) a mostenit o parte din patrimoniul genetic al ursului brun.
Acele studii, ce au analizat ADN-ul mitocondrial, considerat partea materna din genom – bagajul genetic transmis de la mama la urmasii ei -, au stabilit ca femela care a fost stramoasa tuturor ursilor polari a trait pe insulele din apropiere de Alaska, in urma cu circa 14.000 de ani.
In noul studiu, mai multi biologi de renume, a caror activitate a fost coordonata de Beth Shapiro de la Pennsylvania State University din Statele Unite, au adus dovada unei incrucisari anterioare intre cele doua specii.
Savantii au colectat esantioane de ADN mitocondrial de la 242 de ursi bruni si ursi polari, vii sau fosilizati pe parcursul ultimilor 120.000 de ani, din diferite regiuni ale lumii. Dupa analiza arborelui genetic, oamenii de stiinta au descoperit ca genomul matern al ursilor polari s-a „fixat” cu adevarat, pentru a lua forma lui actuala, in timpul sau cu foarte putin timp inainte de varful ultimei ere glaciare, in urma cu 20.000-50.000 de ani, pe coasta atlantica din nordul Irlandei.
Aceasta „strabunica” irlandeza era totusi diferita de ursii bruni pe care ii cunoastem in prezent: potrivit lui Beth Shapiro, populatia de ursi bruni care imparteau ADN-ul matern cu ursii polari a disparut deja in urma cu circa 9.000 de ani. Insa genetica are doar un caracter formal: cele doua specii erau in contact una cu cealalta cu mult inainte de aceasta disparitie si chiar s-au incrucisat foarte usor, timp de 100.000 de ani.
In ceea ce-l priveste pe „strabunicul” ursilor polari, identificarea lui este mai dificil de realizat. Partea paterna din genomul acestor ursi, ADN-ul nuclear, dateaza cu mult inainte de ultima era glaciara si „provine probabil de la un stramos comun cu ursul brun, care a trait in urma cu 500.000 de ani „, afirma Beth Shapiro.
„Tocmai aceasta diferenta a genomului – stramosul foarte recent din partea mamei si cel mult mai vechi si deci diferit din partea tatalui – ne-a permis sa ajungem la concluzia ca toti ursii polari descind dintr-o femela de urs brun” care a trait relativ recent, a concluzionat Shapiro.
„Aceste rezultate arata ca hibridarea face parte integranta din istoria biologica a ursului polar, probabil influentata de fluctuatiile climei”, a declarat Daniel Bradley de la Trinity College din Dublin (Irlanda).
In ultimii 500.000 de ani, cele doua specii de urs traiau in medii diferite, insa ele erau vecine, iar limitele habitatelor lor s-au deplasat cu siguranta si suprapus in mai multe randuri in timpul perioadelor de incalzire si de racire a climei, in special in zonele de coasta.
„Astazi, asistam la o schimbare similara a climatului arctic, odata cu topirea ghetarilor si retragerea banchizelor (…) Inca o data, aceasta schimbare ofera ursilor polari si bruni ocazia de a imparti acelasi habitat si deci de a se incrucisa”, a explicat Beth Shapiro.
De fapt, mai multi hibrizi adulti, precum „pizzly”, proveniti din incrucisarea dintre un urs polar si un urs brun grizzly, au fost observati in ultimii ani.
Aceste incrucisari ar putea favoriza disparitia ursilor polari, al caror habitat este deja amenintat de incalzirea globala. „Insa astfel de hibrizi trebuie sa fie si ei luati in calcul in cadrul eforturilor depuse pentru conservarea speciilor, deoarece ei pot juca un rol deloc neglijabil pentru supravietuirea lor”, afirma Shapiro.
In zilele noastre, au mai ramas doar intre 20.000 si 25.000 de exemplare de urs polar, repartizati in cinci tari – Statele Unite, Canada, Groenlanda, Norvegia si Rusia -, care traiesc in zone ce se intind de-a lungul cercului polar arctic. Incalzirea observata in aceste zone de pe Terra este de doua ori mai mare in comparatie cu media mondiala, potrivit expertilor in evolutia climei.
Sursa: Mediafax