Un carillon, o instalatie formata din 37 de clopotei, a fost instalata in Piata Cetatii din Baia Mare. Este un proiect unic in aceasta parte de tara si are ca scop crearea unei punti intre generatii.
„Este un lucru aproape unic in Transilvania, intr-un spatiu public sa se monteze un astfel de clopote, de fapt un carillon care poate interpreta, de fapt are in memoria orgii 40 de melodii. El este comandat de la distanta prin orga si cred ca va fi un punct de atractie si cred ca va bucura si copiii si pe toti cei din comunitatea noastra. Mai ales ca venim si in sprijinul Bisericii Catolice cat si Ortodoxe avand foarte multe manifestari cu caracter religios si comunitar aici in Piata Cetatii, sa le oferim si posibilitatea de a acorda si anumite momente cu caracter artistic. Asadar, este un cadou pe care-l facem baimarenilor cu ocazia inceputului toamnei si, bineinteles, a debutului Festivalului Castanelor”, a declarat Catalin Chereches, primarul municipiului Baia Mare.
In Piata Cetatii, in timpul sapaturilor facute in cadrul proiectului de reabilitare au fost descoperite cateva sute de schelete umane, semn ca pe acel loc a fost cimitirul cetatii.
„Acum ne aflam in cimitirul vechii cetati a Baii Mari. In 1365 exista deja prima biserica a Sfantului Stefan si, potrivit traditiei de atunci, locuitorii orasului erau inmormantati in curtea bisericii. De fapt Piata Cetatii, cunoscuta sub numele de Tintirim, este, de fapt, un cimitir. In momentul in care, in anul 2012, au inceput lucrarile de arheologie atunci arheologii, muncitorii au gasit aici trupurile neinsufletite ale multor locuitori ai cetatii. Cel putin de aici, din fata Bisericii Sf. Martin, au fost scoase, au fost gasite peste 400 de ramasite umane, dar in intreaga piata a Cetatii, daca bine stiu, in jur de 700 de persoane, de ramasite umane au fost gasite.
Acest perete pe care-l vedeti in spatele meu a fost ridicat, de fapt, in memoria acelor raposati pentru ca este important sa nu uitam niciodata de cei care au trait inaintea noastra iar carillonul pe care ii observati, cei 37 de clopotei, suna in memoria acelor raposati pe care i-am avut candva aici, in Piata Cetatii.”, a explicat Ioan Roman, protopopul romano-catolic de Baia Mare.
Reprezentantii Administratiei Publice Locale spun ca noua instalatie de sunet va fi folosita pentru omagierea celor care si-au dormit somnul de veci in Piata Cetatii dar si pentru cei care participa in aceeasi locatie la numeroase manifestari laice dar si religioase.
„Fiind un spatiu sacru, Piata Cetatii a meritat un astfel de lucru simbolic, acest carillon care sa interpreteze piese si religioase dar si piese cu caracter simfonic pentru Craciun, pentru alte sarbatori. Sa fie si un punct de atractie dar sa fie in primul rand un lucru care sa arate ca aici, unde totusi au fost inmormantati stramosii nostri, li se aduce, din cand in cand, omagiul prin muzica”, a mai adaugat Catalin Chereches.
Cele 37 de clopote au diferite marimi tocmai pentru ca sunetele pe care le scot sa fie diferite. Incep de la opt kilograme si ajung pana la 98 de kilograme. Nici numarul lor nu a fost ales intamplator.
„Este vorba despre trei octave. Intr-o octava, chiar daca noi o numim octava, sunt sapte sunete, la pian albe, le vedeti si sunt cinci clape negre, in total 12, si daca inmultim cu 3 si punem si nota de final ies 37 de sunete, 37 de clopotei sau 37 de clape in trei octave”, a explicat preotul Ioan Roman.
Un carillon este un grup de clopote, initial patru, de unde si numele, care sunt acordate diatonic sau cromatic, plasate in turnul catedralelor si actionate fie cu ajutorul unei claviaturi fie printr-un mecanism de ceasornic. Cel instalat in piata Cetatii este actionat printr-un semnal wireless de la un sintetizator.
Sursa: Ana Pop